Бум на ново пиратство с телевизията

Над 120 000 гледат с безплатен ТВ бокс

Бум на ново пиратство с телевизията | StandartNews.com

Минимум 120 000 домакинства у нас гледат така наречената „безплатна“ телевизия с IPTV боксове в мрежата. Устройствата често се рекламират в социалните мрежи, но всъщност това е нов вид пиратство, защото се ползва съдържание, без да се заплаща. Това сочи проучването на Alpha Research по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).

Друг проблем на този пазар е, че между 120 и 314 хил. домакинства ползват услугите на нелегален доставчик на TV. “Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще влияе на целия бранш, пише Монитор.

Общо 2,42 млн. абонати в страната използват платена телевизионна услуга, а 87 на сто от тях имат сключен договор с доставчик. Според проучването, проведено между ноември и декември 2020 г. в малки и големи населени места в България, пазарът се развива особено динамично, но все още има и сив сектор, който заема значителен дял.

От своя страна всички големи медийни компании развиват активно собствени платформи за директен стрийминг, залагайки на абонаментен бизнес модел. Проучването показва, че техните услуги се ползват от 8,75% (близо 17 хил. домакинства), които гледат платена телевизия през свързани устройства. Стрийминг услуги използват повече от 300 хил. домакинства. Най-голям интерес има към HBO GO (6,10%), Diema Extra play (3,7%), Netflix (3%) и Voyo (2,2%).

Същевременно все повече хора се насочват към онлайн платформи за достъп до съдържание. Това пък определя и промяна в нагласите на клиентите на големите доставчици, които не желаят платени пакети.

На пазара оперират три големи оператора - A1, Vivacom и Bulsatcom. Те формират около 66% пазарен дял. Има десетина средни по големина оператори с малко над 13% дял. Други над 200 оператора пък си разпределят 20 на сто от пазара, но нито един от тях не надхвърля 1% от абонатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай