Бонус за доходите от облигации

Бонус за доходите от облигации | StandartNews.com

София. Доходите от лихви по корпоративни облигации или други дългови ценни книжа, издадени от местни компании и търгувани на Българската фондова борса или международните капиталови пазари, няма да се облагат с 10% данък. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента като приеха на второ четене промени в данъчните закони.

Според депутата от ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев у нас има облигации за 800 млн. лева и освобождаването на лихвите от данък ще има отрицателен ефект върху приходите на бюджета. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обаче посочи, че поправката се прави, за да даде на родните предприемачи възможност да набират средства в условията на криза и от международните пазари.

Свалят на 8% налога "лихви"

Данък лихва ще изчезне поетапно до 2017 година. Това гласуваха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в данъчните закони. Данъкът, с който се облагат лихви по банковите депозити, ще бъде намален от сегашните 10% на 8% през следващата година. Предвижда се през 2015 г. данъкът да падне до 6%, през 2016 г. - до 4%, и съответно за 2017 г. да стане 0%. Планираните приходи от този данък в бюджета за 2014 г. са 90 млн. лв. В резултат на падането на данъка до 8 на сто очакваните приходи в хазната ще намалеят с 18 млн. лв., стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай