БНБ ревизира прогнозата си, очаква по-висок ръст

Аргументите са ускорената ваксинация и парите от Плана за възстановяване

БНБ ревизира прогнозата си, очаква по-висок ръст | StandartNews.com

Българската народна банка (БНБ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България в периода 2021 - 2023 г. За текущата година от централната бака очакват БВП да нарасне с 4,1%, за 2022 г. се планира растеж от 4,6%, а през 2023 г. – 3,5%.

За сравнение, мартенската прогноза на БНБ бе за 3,8% ръст на БВП през 2021 г., 3,9% през 2022 г., след което да се забави до 3,2% през 2023 г.

Аргумент за подобрената прогноза през юни е, че ваксинационните кампании в страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще се ускорят с оглед на планираната осигуреност с ваксини, като ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат поетапно премахвани през втората половина на 2021 г., а окончателното им отпадане ще се осъществи в началото на 2022 г.

Друго допускане е, че динамиката на реалния БВП е свъразна и със средствата, които се предвижда да бъдат получени от България за изпълнението на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и изменението на нетния износ, съобщава investor.bg.

Очаква се България да получи общо 12,6 млрд. лв. за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост през периода 2021–2026  г. под формата на безвъзмездни средства от ЕС, към които се планира да бъдат привлечени допълнително национално съфинансиране и частни инвестиции в размер общо на 2,5 млрд. лв.,

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай