Български авиационни компании разширяват дейността си в чужбина

Electra Airways и Electra Trans Global планират растеж в новосъздадена бизнес група

Български авиационни компании разширяват дейността си в чужбина | StandartNews.com

Българската авиокомпания Electra Airways и организацията за техническа поддръжка на самолети Electra Trans Global, позната и като ETG Maintenance, стават част от новосъздадената Vector Group, базирана в Тел Авив, Израел. Освен двете българските компании, част от групата са Classic Air – консолидатор на чартърни полети със седалище в Тел Авив и Maverick Horizon – ирландска лизингова компания.

Причината за създаването на Vector Group е изграждането на силна авиационна бизнес група в Европа и Близкия изток, чиито компании да могат да се възползват от ефекта на  съвместната си работа. Всяка от четирите компании е с традиции в авиационната индустрия, но участието в групата се очаква да засили позициите им на пазара. Със седалища в три страни, Vector Group управлява една от най-ефективните компании за въздушен транспорт в региона.

„Радвам се, че създаването на Vector Group е вече факт и че компаниите, част от тази група ще обединят своите ресурси и компетентност в името на една обща цел – постигане на синергия и по-добри резултати, обединявайки дългогодишния си опит в авиационната индустрия“, каза Методи Трифонов, изпълнителен директор на ETG Maintenance.

„Като част от Vector Group ще продължим да осъществяваме основната дейност на Electra Airways, която е  свързана с изпълняване на чартърни и ACMI полети, но ще работим усилено и в посока увеличаване на нашата партньорска мрежа от утвърдени авиокомпании и брокери. За настоящата година планираме авиокомпанията да оперира със седем самолета Airbus 320 и един Boeing 737-300, но същевременно работим в посока добавяне на нови самолети към флота си. Вярвам, че необходимостта от това идва в резултат на професионализма и качественото изпълнение на предлаганите от нас авиационни услуги," каза Стефан Трифонов, управител на Electra Airways.

До края на 2025 г. авиокомпанията си поставя за цел да има петнадесет самолета Airbus 320 Family и да оперира основно с този тип. При наличен пазар и добра икономическа среда, е възможно да добави към флота си A321F, а в дългосрочен план и A330.

Надежден партньор във Vector Group е и ETG Maintenance, която е EASA Part 145 организация за техническо обслужване на самолети, с бази във Варна, София, Бургас и Катовице, Полша. Компанията е одобрена от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерство на транспорта и съобщенията да извършва всички видове базова и линейна поддръжка за Airbus A320 CEO, Boeing 737 Classic /NG и MD-80 Series, съгласно стандартите на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз.

От компаниите съобщават, че са привлечени стратегически инвестиции от водещата израелска компания Aurum Group на известният филантроп, бизнесмен и  предприемач Морис Кан. „Вълнуваме се, че Aurum Group вижда големия потенциал на Vector Group и ще имаме възможност да почерпим от богатия им стратегически опит. Очакваме инвестицията да помогне за укрепване на дейността и бъдещото ни развитие,“ каза Ефи Грюнвалд, изпълнителен директор на Vector Group.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай