Вторник,

Българите посегнаха на спестяванията. Предупреждение от икономист

От: Иван Ангелов -
7102
Българите посегнаха на спестяванията. Предупреждение от икономист
A
A
A

Българските домакинства може да започнат да теглят депозитите си, предупредиха от Българската народна банка (БНБ).

"За никого не е приятно и не е нормално, все пак това са спестявания, които са с определени цели или на съхранение. Това е процес, който тече вече повече от година. Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци и съвсем рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората", заяви икономистът Пламен Иванов пред телевизия България он ер.

Той отбеляза, че в момента населението изпитва трудности да си обслужва кредитите и ежедневието като прибягва към спестяванията, ако има такива.

"Финансовите пазари, капиталовите пазари показват стабилизация, прогнозируемост занапред. Има ясни процеси за възстановяване на икономиките. Когато и Китай отново влезе на икономическата и на капиталовата карта на света, нещата в глобален аспект започват да придобиват по-нормален вид, сякаш излизаме от тези нестабилности, пандемии и непредвидимост", посочи Иванов.

Гостът подчерта, че за съжаление, в България стабилизирането ще дойде малко по-бавно, защото, ако глобалните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, сега заради политическата криза ще ги видим след около 2 години. А инфлацията дори и в България вече е овладяна на ниво растеж, въпреки че личното оцеляване все още е нестабилно.

"Вдигането на лихвите е нормален процес, който вече се наблюдава от половин година и в Щатите, и в Европа, съответно в България поради политическата нестабилност ние действаме по-късно. В България също вдигнаха лихвите с 3-4 месеца по-късно от ЕЦБ и нивото за вдигане е малко, така че да не се усети директен ефект върху контрола на инфлацията и на инфлационните процеси, защото инфлацията само с вдигане на лихвите няма да я преборим", каза Иванов.

Според него инфлацията в България се използва повече за политическо говорене, отколкото за проследяване на случващото се, а на пазара има огромна спекула, която не може да се контролира поради неефективна администрация. Иванов добави, че потребителят изпитва трудност да си обслужва ежедневните покупки, да планира почивки, камо ли да планира някаква инвестиция и допълнителна доходност.

"По-голямата стъпка е направена, че инфлационните процеси вече спряха да подскачат драстично, за да могат да тръгнат цените, ако не да падат, то поне доходите ни да растат до такава степен, че да можем да се справим на ежедневна или месечна база", изтъкна Иванов.

Притесненията на икономиста са свързани с въвеждането на еврото и закръглянето на цените, защото хората ще обвинят въвеждането на еврото с търговска спекула. "Виждайки, че от юни-юли трябва да започнем да показваме двойните цени, ако искаме 2024 г. да въведем еврото, ние не сме готови за този етап. Потребителят изобщо не е готов за този етап. Той ще тръгне да сравнява доходите, цените. Ще настъпи страх, което ще бъде за сметка на приемането на еврото", категоричен е Иванов.

Той обясни, че от различни институции още преди година е изготвена ясна програма как да се случи целият процес за преминаване към евро, но политическата ситуация в България не позволява плавен преход.

"Трябва да има ясна институция, която да отговаря за това как ще се закръгля, кой носи отговорност. В противен случай става спекулативното говорене на база страховете на хората", подчерта Иванов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com