Бизнесът спести 602 млн. за месец

Бизнесът спести 602 млн. за месец | StandartNews.com

Бизнесът спестява ударно. В края на ноември депозитите на предприемачите в банките са на стойност 17,6 млрд. лв., като само за месец те са добавили 602 млн. лв. към сметките си. Това е най-голямата депозирана сума за месец през годината. Наред с това продължава и ръстът на кредитирането за бизнеса, който се наблюдава от есента. 

През ноември кредитите за бизнеса са нараснали с 247 млн. лв. до малко над 31 млрд. лв. На годишна база обаче увеличението на заемите за предприятията е само с 0,3%. Данните за промяната на кредитирането на годишна база през ноември вече са изчистени от влиянието на фалиралата Корпоративна търговска банка, тъй като тя бе извадена от статистиката на БНБ през същия месец на миналата година.

И докато при бизнеса има ръст както при взимането на заеми, така и при трупането на суми в банките, при гражданите не е така. През ноември традицията домакинствата да увеличават вложенията си в търговските банки се запазва, като депозитите им се увеличават с 352 млн. лв. до 41,8 млрд. лв. При заемите за гражданите обаче се отчита спад с 3 млн. лв. и в края на ноември отпуснатите на домакинствата кредити са на стойност 18,317 млрд. лв. Намаление се отчита както при потребителските кредити, така и при ипотечните. Заемите за потребление през ноември се свиват с 23 млн. лв. до 7,358 млрд. лв., а при ипотечните има спад с 12 млн. лв. до 8,668 млрд. лв. Само при другите кредити за граждани има малък ръст до 762,3 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай