Бизнесът готов да плаща на 100% осигуровки

Бизнесът готов да плаща на 100% осигуровки | StandartNews.com

Бизнесът одобрява идеята да поеме изцяло осигурителните вноски на ценните специалисти с цел да ги задържи в компаниите си. Това показва експресно проучване на БТПП сред над 20 нейни членове. Предложението бе направено преди дни от група народни представители от РБ. Те внесоха законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, с който да се въведе възможност осигуровките за сметка на работниците да бъдат внасяни изцяло от работодателя, като възнаграждението на осигуреното лице не се намалява с техния размер.

Вносителите, сред които са Мартин Димитров и Петър Славов, твърдят, че в изострящата се конкуренция за качествени специалисти и сега има компании, които прибягват до тази форма на привличане и задържане на кадри. Тези допълнителни разходи за работодателя обаче не се признават за разход. Затова се предлага и промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, която да освободи работодателите от плащането на данък печалба върху тази част от осигуровките. Съответните служители обаче няма да може да намаляват доходите си с размера на личната осигуровка преди облагане, но в крайна сметка ще получават по-високо нетно възнаграждение.
Почти половината от анкетираните фирми (48%) са заявили категорично, че биха приложили подобен механизъм, за да задържат висококвалифицираните си кадри. 24% са отговорили, че проявяват интерес, но има неясни моменти в приложението му. Не подкрепят подобна форма на задържане на кадри 28% от анкетираните.
БТПП отново настоя да се изравнят 50 на 50 осигурителните плащания, които правят работодатели и работници. Сега те са разпределени в съотношение 60% за сметка на работодателя и 40% лична вноска на осигуреното лице. Тази пропорция е замразена от години, въпреки че изравняването трябваше да се случи още през 2010 г. Според анкетата това е желанието и на 86% от фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай