Бизнес образование: пътят към успеха

Бизнес училища от цял свят идват в София на 26 и 27 ноември

Бизнес образование: пътят към успеха | StandartNews.com
  • Бизнес училища от цял свят идват в София на 26 и 27 ноември

В България всяка година се провеждат множество изложения за международно образование, но знаете ли че два пъти в годината държавата ни е част от световен тур за бизнес образование? Всяка пролет и есен у нас се провеждат единствените за страната специализирани събития за бизнес образование. На предстоящите изложения Access MBA и Access Masters на 26 и 27 ноември можете да се срещнете и лично да говорите с представители на някои от най-добрите университети в цял свят и да откриете вашата програма.

Защо да изберем международно бизнес образование?

Международните бизнес програми предоставят подходящата среда, в която да развивате и усъвършенствате бизнес познанията и уменията си. Ако искате да развиете собствен бизнес или да смените текущата си позиция, бизнес образованието е една добра възможност да изградите ценни умения за успех, както в корпоративна, така и в предприемаческа среда.

Международното бизнес образование може да подсигури бъдещето ви и да ви помогне да изградите качествата и уменията, необходими на всеки лидер в динамична и конкурентна бизнес среда у нас или в чужбина.

Как да изберем между магистратура и MBA?

Това често е дилемата, пред която са поставени тези, които искат да поемат по пътя на бизнес образованието. И двата вида магистърски програми предлагат цялостно бизнес образование на висше ниво с малката разлика, че магистратурата по Бизнес администрация (MBA) предоставя цялостен поглед върху това как функционира и се управлява един бизнес, а магистратурата дава задълбочено познание в конкретна област като финанси, маркетинг, счетоводство, и др.

„Предимството на МВА е, че дава цялостен стратегически поглед върху управлението и развитието на един бизнес. Същевременно, по време на обучението се срещаш и работиш пряко с хора от различни националности, индустрии и роли в организациите си. Този цялостен подход обогатява и трансформира коренно разбирането ни за бизнес и бизнес подходи.“ споделя Красимира Антонова, която последните 12 години пряко ръководи развитието на специализираните събития за бизнес образование Access MBA.

Най-голямата разлика между MBA програма и магистратура е в това за кого е предназначена. Изискване към кандидатите, които се интересуват от MBA, е да имат вече няколко години пълноценен професионален опит, докато кандидатите за магистратура ще бъдат приети с малко опит или дори веднага след завършване на Бакалавърска програма.

Ползата от лични срещи с представители на университети

Възможността за лична среща с представители на някои от най-престижните университети от цял свят е безценна. Информацията налична в сайтовете на университетите е полезна, но далеч недостатъчна, за да се информирате за всичко, което ви интересува. Срещите с университетите, които най-точно отговарят на вашият опит и предпочитания, могат да ви нарисуват най-ясна картина, за това как вие бихте се вписали в учебното заведение и обратното – как те могат да подпомогнат вашите конкретни цели.

Изборът на магистратура поражда множество въпроси. По време на една такава лична среща можете да попитате всичко, което ви интересува. От най-новата информация относно спецификата на програмата или промените, които може да са настъпили последните години, до опции за финансиране, стипендии, които предлагат, стажове, крайни срокове за кандидатстване, възможности за кариера и съвети относно вашата кандидатура. Всичко това може да улесни процесът по кандидатстване и да ви даде шанс да усетите каква би била атмосферата в университета, как протича комуникацията и какво да очаквате. Това е изключително важно, тъй като кандидатстването в чужбина и образованието там е съвсем различно от това в България.

Как да финансираме образованието си?

Финансирането на висшето образование, особено в чужбина, става все по-важен въпрос. Осигуряването на достатъчно средства за образование не винаги е лесна задача. Много студенти планират висшето си образование от рано и могат да разчитат на спестяванията си за финансиране на обучението си. Но спестяванията рядко са достатъчен ресурс за финансиране.

Теглене на студентски кредит е друга опция, която много студенти и семействата им избират за финансиране. Но може би една от най-предпочитаните опции за финансиране остават стипендиите. Много международни университети предлагат повече от един вид стипендии и изложенията за международно бизнес образование на Access MBA и Access Masters са идеалната възможност за получаване на нужната информация от всяко едно учебно заведение. Присъстващите ще могат да се възползват и от семинар за начини на финансиране, където експерти ще споделят всички възможни опции.

Бившите възпитаници знаят най-добре

Разговорът с училищни представители, директори по приема или съветници е чудесен начин за вникване в програмите и изискванията на университета, но ако искате да научите повече за училищната култура и живота в училището, разговорите с възпитаници на учебното заведение са от голяма полза. Срещите с тях дават надеждна информация за живота в университета и студентското изживяване, особено ако планирате да учите в чужбина. Те могат да ви разкажат за възможностите за кариерно развитие след дипломирането и да споделят ценна информация за живота като студент.

Ползите от контактите, които предоставят тези срещи също не са за подценяване. Създаването на тези връзки на ранен етап може да помогне в дългосрочен план. Развиването на мрежа от контакти е важно за всеки студент, тъй като може да доведе до полезни и трайни приятелства след дипломиране. Тези контакти са важни за всеки, който иска да върви напред в кариерата си.

Правилният избор е всичко

В момента има богат избор от програми и учебни формати и всеки може да намери програма, която отговаря на техните лични предпочитания, очаквания и кариерни цели. Но вземането на решение в море от информация не е лесно и трябва да знаете кои са важните неща, които да имате предвид преди да направите своя избор. Правилната информация е ключова за правилен избор, а личните срещи с университетите са идеалното място да получите тази информация. Запознайте се с културата на университета и поговорете с хората от други държави завършили тази специалност. Изберете програма, която може да ви даде повече от диплома.

„Колкото по-разнообразна е програмата от гледна точка на националности, култури и бизнес опит, толкова по-обогатяваща би била тя. В такава програма човек учи не само от преподавателите си, а и от опита на колегите си, който в някои случаи може да бъде напълно противоположен на неговия личен опит.“, Григор Николов, управител на "ГфК България“, който в момента се обучава в SKEMA GEMBA и е намерил своята програма на изложението Access MBA.

Научете повече за света на международното бизнес образование безплатно на Access MBA или Access Masters на 26 и 27 ноември в хотел Интерконтинентал София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай