Бизнес климатът остава стабилен

Шефовете на фирми стават все по-резервирани в прогнозите

Бизнес климатът остава стабилен | StandartNews.com

Стопанската конюнктура в България остава стабилна през септември като запазва  нивата от август, показва проучване на НСИ. Леко подобрение на климата очакват в строителството, търговията на дребно и  услугите, но в промишлеността страховете се увеличават.
Бизнес климатът в страната още е далеч от май 2018 година, когато се достигна най-високо ниво от 2008 година насам. Но все още се задържа над дългосрочно си средно ниво.

Индексът, който определя бизнес климата в промишлеността, спада през септември с 2.1 пункта спрямо август и бележи второ поредно понижение, заради по-слаби очаквания на промишлените предприемачи за състоянието на техните предприятията през идните шест месеца.
Мениджърите прогнозират намаление и в бъдещите поръчки, което снижава очакванията за дейността през следващите три месеца.
Основните неблагоприятни фактори са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Те са посочени съответно от 33.5% и от 32% от анкетираните мениджъри. По тази причина не се предвижда промяна в цените до Коледа.

Бизнес климатът в строителството се увеличава с 0.8 пункта след спад с 5.1 пункта през август. Мениджърските прогнози за строителната активност през следващите три месеца обаче са по-резервирани заради недостига на работна сила в бранша и несигурната икономическа среда.
По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за бъдещо увеличение, въпреки че по-голяма част от участващите в анкетата на НСИ предвиждат запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно също нараства с 1.8 пункта след спад с 3.5 пункта през август. Прогнозите на шефовете в бранша са за по-голям обем на продажбите и повече поръчки през следващите три месеца, но без нарастване на цените.

Бизнес климатът в сектора на услугите нараства през септември с 1.7 пункта спрямо август, когато се понижи с 4.9 пункта. Мненията им обаче за очакваното търсене на услуги в бъдеще са по-резервирани. Относно продажните цени, мениджърите в сектора не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай