Бъфет заложи на производител на злато

Компанията му продаде дялове в авиокомпании, купи акции от Barrick

Бъфет заложи на производител на злато | StandartNews.com

Уорън Бъфет е осъществил значителни промени в оценявания си на над 200 млрд. долара портфейл през последните няколко месеца. През април председателя на конгломерата Berkshire Hathaway се е разделил с оценяваните на милиарди свои дялове в четирите големи американски авиокомпании.

Сега той залага на най-големия производител на злато, Barrick, както стана ясно в петък от задължително уведомление до Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. Berkshire е купила близо дванадесет милиона акции и е похарчила 564 милиона долара за тях. Сега Berkshire Hathaway държи 1,2 процента от компанията. Акциите на конгломерата добавиха  четири процента към стойността си в следборсовата сесия. Влизането на инвеститора звезда се разглежда като печат на одобрение на пазара, а много инвеститори следват стратегията на Бъфет, пише investor.bg.

Цената на златото се повиши значително през тази година и според анализаторите все още има място за подобрение. От това се възползваха и акциите на производители на злато като Barrick. От най-ниските си нива в края на март книжата поскъпнаха със 77 процента.

Този ход е необичаен за шефа на Berkshire, който в миналото винаги е бил скептичен към икономическата стойност на благородния метал. “По-добре е да имате кокошка, която снася яйца, отколкото такава, която просто гледате и за която трябва да плащате застрахователни премии и такси за съхранение", коментира той през в 2009 г. в интервю за CNBC.

Barrick беше единственото ново попълнение в портфолиото с акциите, което Бъфет съвместно управлява с двама директори за инвестиции, Тед Вешлер и Тод Комбс. Berkshire е придобила акции от веригата супермаркети Kroger, но е намалила дела си в най-голямата американска банка JP Morgan Chase с 60 процента до 22 милиона акции, които сега струват около два милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай