БЕХ търси Е500 млн. директно от банки

БЕХ търси Е500 млн. директно от банки | StandartNews.com

До началото на декември дълговете към двата щатски ТЕЦ ще бъдат платени

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще прекрати процедурата за емитиране на облигации на стойност 650 млн. евро, с които да покрие дълговете на НЕК към двата "американски" ТЕЦ в енергийния комплекс "Марица изток", и преминава към директни преговори с банките, проявили интерес за участие в нея. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

БЕХ обяви в началото на септември две процедури за кредит - за синдикиран заем за 650 млн. евро и за консултант, който да помогне за емитирането на облигационен заем за същата сума. До изтичането на крайния срок - 26 октомври, единственият кандидат да отпусне заем не внесе оферта, а от 12 финансови групи с интерес да емитират облигациите само две внесоха предложения - инвестиционната банка IMI, част от групата на италианската Intesa Sanpaolo, и банков синдикат, състоящ се от Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Причината за прекратяване на процедурата е, че кандидатите поискаха държавни гаранции.

Сега БЕХ ще преговаря за 500 млн. евро кредит, за да покрие дълговете си от над 900 млн. лв. към ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3", посочи зам.-министър Николов. Без заема НЕК няма да изпълни споразуменията с двата ТЕЦ да изплати всичките си дългове към тях до 30 ноември. Това е и условието, след чието изпълнение ще влезе в сила клаузата за намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, от което НЕК ще пести по 97 млн. лв. годишно. Изплащането на дълговете от страна на НЕК ще позволи на двата ТЕЦ да се разплатят с "Мини Марица-изток" и други фирми.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов "най-късно в началото на декември ще влезе в сила споразумението на НЕК с двете централи", което означава, че дотогава кредитът от 500 млн. евро с банките ще бъде договорен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай