БЕХ на печалба 36 млн. лв., „Булгаргаз” топи загубите

БЕХ на печалба 36 млн. лв., „Булгаргаз” топи загубите | StandartNews.com

София. Около 36 млн. лв. се очаква да отчете като печалба Българският енергиен холдинг за 2012 г. Това обяви изпълнителният директор Михаил Андонов.

„Явно сме уцелили мениджърския екип и холдингът работи добре”, коментира той. В началото на 2013 г. пък се очаква холдингът да получи кредитен рейтинг от Fitch след което ще бъде подготвено пускането на емисия облигации, чиятостойност може да стигне 400 млн. евро. За разлика от самия БЕХ обаче в него има и дружества, които отчитат загуби. Най-сериозни те са за „Булгаргаз”, който се очаква да приключи 2012 г. с близо 100 млн. лв. загуба, съобщи шефът на дружеството Димитър Гогов. Причините са в по-високата цена, на която компанията купува газа през последните години и задържането на тарифите на регулирания пазар у нас.

В същото време обаче „Булгаргаз” вече намалява загубите си, които към началото на октомври са били за 113 млн. лв. Подобно е положението и в НЕК. Дружеството ще приключи годината с отрицателен резултат от 87 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Крум Анастасов. Положението в компанията обаче се подобрява, тъй като в средата на 2012 г. загубата е била 142 млн. лв. Около 30 млн. лв. загуби пък очакват в ЕСО. Най-малкото дружество в холдинга – „Булгартел”, очаква загубата му за 2012 г. да е около 300 хил. лв. Останалите дружества под шапката на БЕХ обаче ще отчетат печалби. „Мини Марица-изток” очакват около 3 млн. лв. В ТЕЦ „Марица Изток 2” прогнозите са за 45 млн. лв. Най-сериозен положителебн резултат чакат в АЕЦ „Козлодуй” – 152 млн. лв. В „Булгартрансгаз” разчитат на поне 115 млн. лв.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай