БДЖ оглежда мотриси "Хюндай" и "Шкода"

Екип железничари посетили и заводите на "Песа" в Бидгошч

БДЖ оглежда мотриси "Хюндай" и "Шкода" | StandartNews.com

Процедура за покупка на нови електрически мотриси подготвя БДЖ, научи "Стандарт". Експерти от жп централата вече са обиколили половин Европа, за да правят пазарни проучвания на производители на нов жп подвижен състав. Те посетили заводите на "Шкода" в Чехия, "Песа" в град Бидгошч, Полша, "Кончар" в Хърватска, "Щадлер" в Швейцария и пр. В офиса на БДЖ на ул. "Иван Вазов" 3 в София на крака дошли да представят мотрисите си от "Хюндай". Да участват в бъдещата процедура ще бъдат поканени и най-големите производители на мотриси - "Сименс", "Алстом" и "Бомбардие", чието производство е познато, обясниха от БДЖ.

 

Въз основата на анализ на пътуванията с влак от БДЖ са изпратили обосновка до транспортния министър за закупуването на 25 електрически мотриси, 20 от които 4-вагонни, и пет - 5-вагонни. Те трябва да заменят част от отдавна спрените латвийски мотриси.

 

Процедурата за доставка на новите мотриси обаче няма да бъде обявена, преди да бъде сключено споразумение с кредиторите на БДЖ, обясниха експерти, което се очаква да стане до края на март. Не трябва да ги дразним, въпреки че покупката ще се финансира от капиталовия трансфер от 30 млн. лв., който държавата предоставя на БДЖ целево за нов подвижен състав, коментираха оттам.

 

След като бъде обявена процедурата, доставката на първите мотриси може да се очаква най-рано 18 месеца след избора на победител. Затова, за да поднови грохналия вагонен парк, ръководството на БДЖ обмисля да обяви поръчка за рециклиране на пътнически вагони. Според запознати най-вероятно ще бъдат рециклирани стари германски спални вагони, произведени през 1968 г., в нови пътнически. Цената на един рециклиран вагон е около 80% от тази на нов и едва ли ще бъде под 1,5 млн. евро, твърдят експерти. Рециклирането ще се прави от "БДЖ-Булвагон" АД, в което акционер с 51% е "БДЖ-Пътнически превози", а с по 24,5% - частните жп заводи в Септември и Дряново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай