България е против минималната цена на алкохола в Шотландия

България е против минималната цена на алкохола в Шотландия | StandartNews.com

България се обяви против въвеждането на минимална цена на дребно за алкохолните продукти в Шотландия, като възрази срещу въвеждането на мярката, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерски съвет.

Въвеждането на минимална цена за всички продажби на дребно на алкохолни напитки в Шотландия нарушава принципа на свободната търговия и може да се третира като пречка пред свободното движение на стоки в рамките на ЕС, гласи мнението на правителството.

Днес Министерският съвет прие решение за встъпване на България в дело по казуса, образувано в Съда на Европейския съюз.

"Република България е не само вносител, но и сериозен производител на алкохолни напитки, и въвеждането на подобни мерки може да доведе до негативни последици за българските производители. Ето защо страната ни следва да бъде конституирана като страна по делото и има правен интерес да представи писмени бележки по него. Конституирането на България като страна в производството по това дело ще позволи успешното й включване в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на правото на ЕС."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай