Асен Василев обнадежден. Какво каза за инфлацията

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през реформа, каза министърът на финансите

Асен Василев обнадежден. Какво каза за инфлацията | StandartNews.com

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти във връзка с протестите за повече пари в сектор „Сигурност“, съобщи БГНЕС.

Василев коментира обвиненията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени, както и за занижената инфлация. Според него приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на иновациите.

Той поясни, че има няколко бързо движещи се елемента – единият е свързан с инфлацията, а другият с кризата с Украйна.

„Видяхте вчера, че цените на петрола скочиха значително, цените на газовата борса скочиха значително, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ, както се е случвало неведнъж за размразяване на петролния резерв. Съответно успокояване на пазарите. Това са едни сравнително турболентни времена и няма как всичко да се прогнозира с абсолютна точност", заяви още Асен Василев.

Той отговори на въпрос дали са съгласни с прогнозите на опозицията за инфлацията. „Вие знаете, че средногодишно ни очаква инфлация между 5 и 6%. В момента е заложена 5,6% като още миналата година си говорихме, моето мнение беше, че пикът ще бъде март-април и след което ще започне успокояване. Тогава никой не говореше за война в Украйна", поясни Васлиев.

"Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели и за Европа. Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци, както знаем там, покрай високите цени на газа, имаме много високо нарастване на цените. С пролетта, с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци, очакваме и там да се успокоят нещата“, заяви още Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай