Петък,

Асен Василев обнадежден. Какво каза за инфлацията

От: Агенция Стандарт -
631
Асен Василев обнадежден. Какво каза за инфлацията
A
A
A

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти във връзка с протестите за повече пари в сектор „Сигурност“, съобщи БГНЕС.

Василев коментира обвиненията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени, както и за занижената инфлация. Според него приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на иновациите.

Той поясни, че има няколко бързо движещи се елемента – единият е свързан с инфлацията, а другият с кризата с Украйна.

„Видяхте вчера, че цените на петрола скочиха значително, цените на газовата борса скочиха значително, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ, както се е случвало неведнъж за размразяване на петролния резерв. Съответно успокояване на пазарите. Това са едни сравнително турболентни времена и няма как всичко да се прогнозира с абсолютна точност", заяви още Асен Василев.

Той отговори на въпрос дали са съгласни с прогнозите на опозицията за инфлацията. „Вие знаете, че средногодишно ни очаква инфлация между 5 и 6%. В момента е заложена 5,6% като още миналата година си говорихме, моето мнение беше, че пикът ще бъде март-април и след което ще започне успокояване. Тогава никой не говореше за война в Украйна", поясни Васлиев.

"Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели и за Европа. Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци, както знаем там, покрай високите цени на газа, имаме много високо нарастване на цените. С пролетта, с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци, очакваме и там да се успокоят нещата“, заяви още Асен Василев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички