А1 отчита стабилен ръст и през втората четвърт на 2021 година

Приходите на компанията се увеличават с 19,5% до 145,1 млн. евро

А1 отчита стабилен ръст и през втората четвърт на 2021 година | StandartNews.com
  • Приходите се увеличават с 19,5% до 145,1 млн. евро
  • EBITDA нараства с 15,2% до 55,4 млн. евро
  • Средният приход от абонат (ARPU) се увеличава с 9,8% до 6,4 евро, а средният приход от фиксирана линия (ARPL) с 8,0% до 14,5 евро

А1 продължава да бележи ръст във финансовите си показатели и през второто тримесечие на 2021 година. Приходите от мобилни и фиксирани услуги се увеличават с 9,1% до 108,0 млн. евро спрямо същия период за 2020 г., а общите приходи растат с 19,5% и достигат 145,1 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) възлиза на 55,4 млн. евро, регистрирайки ръст от 15,2% на годишна база. Увеличението на приходите от услуги се дължи на продължаващата позитивна тенденция в мобилния и фиксирания сегмент и при продажбите на устройства.

През втората четвърт на годината А1 спечели търга за честотна лента в спектър 3 600 MHz и продължи да инвестира в 5G оборудване на европейски доставчик, за да изгради истинска 5G мрежа с гигабитови скорости в над 75 града и курорта в страната. Телекомът също пусна изцяло потребителски ориентирани мобилни планове, които позволяват на клиентите сами да избират какви дигитални услуги да използват.

Това допринесе за добрите резултати в мобилния сегмент на компанията, където се отчита по-високо търсене на премиум мобилни планове и дигитални услуги. Като резултат приходите от мобилни услуги се увеличават с 8,2% през второто тримесечие и достигат 71,9 млн. евро, а средният приход от абонат (ARPU) бележи ръст от 9,8% до 6,4 евро.

Сегментът на фиксирани услуги, в който се включват и дигиталните ICT и IoT решения на компанията, регистрира ръст на приходите от 10,9%, които достигат 36,1 млн. евро за тримесечието спрямо същия период на 2020 година. Основните причини за това са услугите за високоскоростен интернет и ексклузивното спортно съдържание на каналите MAX Sport. В резултат на това средният приход от фиксирана линия (ARPL) продължава да бележи ръст на годишна база – 8,0% до 14,5 евро, а броят на фиксираните услуги се увеличава с 2,3% до 1 099,7 милиона.

Компанията продължава развитието си на пазара на ICT бизнес услуги, където се отчита увеличение на броя на клиентите и растящо търсене на решения за киберсигурност, ERP системи и други дигитални решения.

Първо полугодие на 2021-а

През първата половина на 2021 г. общите приходи са се увеличили с 11,3% и достигат 277,3 млн. евро, а приходите от услуги нарастват с 8,2% до 213,9 млн. евро благодарение на ръста на фиксираните и мобилните услуги, както и на добрите продажби на устройства. Добрите резултати, които фиксираните услуги отчитат от началото на годината, са в резултат от ICT решенията за корпоративния сегмент, силното търсене на високоскоростен интернет и допълнителното ексклузивно спортно съдържание, което А1 предлага. За същия период мобилните услуги на компанията отчитат добри резултати и в двата сегмента – корпоративни и частни клиенти – следвайки положителна тенденция при средния приход от абонат, която се дължи на високото търсене за домашен интернет по мобилна мрежа, премиум мобилни планове и стартирането на 5G технологията.

Разходите на компанията през първото полугодие на 2021 г. се увеличават поради ръст в разходите за продажби на стоки и оборудване. Всички останали разходи са относително стабилни с минимален ръст спрямо миналата година, основно заради развитието на ICT услугите и повишени инвестиции в служителите. Вследствие на тези фактори А1 отбелязва солиден ръст на печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) от 18,1% до 111,0 млн. евро за първите шест месеца на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай