9% ДДС за храна за вкъщи остава още над година

Това е окончателното постановление

9% ДДС за храна за вкъщи остава още над година | StandartNews.com

Както бе договорено с ресторантьорския бранш, ДДС за доставката на храна за вкъщи също става 9%. Мярката ще действа до края на 2021 г. Такива промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) прие НС на второ четене днес.

Към момента с по-нисък налог се ползват хотелиери, туроператори, турагенции, ресторантьори, използването на спортни съоръжения и зали, както и стоки като учебници, книги, бебешки храни и пелени. От БСП предложиха лекарствата, които се заплащат със средства на НЗОК, също да се включат в групата.

Относно ваучерите за храна, БСП и ОП излязоха с еднакво предложение стойността им да се вдигне на 100 лв. „Мярката за ваучерите ще помогне на работодателите да стимулират служителите си, без да се натоварва бюджета на компаниите”, каза Християн Митев от НФСБ, като допълни, че така ще се увеличат приходите в хазната, тъй като ваучерите не могат да се спестяват.

Спор в парламента прекъсна работата на Народното събрание. По предложение на председателя на ГЕРБ Даниела Дариткова бе дадена почивка от 10 минути, за да „може да се успокоят страстите”.

Причина за 10-минутната почивка е недоволството на БСП от воденето на зам.-председателя на НС Емил Христов. След одобрено предложение на ГЕРБ дебатите да се прекратят, от БСП обвиниха управляващото мнозинство, че това е „опит за запушване на устата”.

„Това са важни текстове, не запушвайте устата на опозицията”, каза Попов от БСП.И догодина ще подаваме данъчни декларации до края на март, а ако се отчетем онлайн, то пак ще можем да използваме до 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне.

Сега в текстовете се презицира, че отстъпката не може да надвишава 500 лв.

При легален ремонт на дома с налични документи за свършената работа гражданите ще могат да използват данъчно облекчение в размер до 2000 лв. То ще може да се използва само от собственици, но не и наематели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай