3 бона глоба за селфи с маймуна

3 бона глоба за селфи с маймуна | StandartNews.com

Хлапета се снимат с питона Леонардо или игуаната Майкъл за 10 лева на Сънито

Маймуните в Слънчев бряг изчезнаха. Туристите вече не могат да се снимат с малките сладки животинчета, които бяха част от атракциите по плажа или алеите на курорта. Глобата за нарушители е от 2000 до 3000 лева и отнемане на животното в полза на държавата.

Атракциите с маймуни в курортите по Южното Черноморие значително са намалели, каза Милена Ярмова, главен експерт в отдел "Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони" в РИОСВ пред радио "Фокус". По думите й най-често екзотични животни се използват за правене на снимки с туристите. "Ако в предишни години служителите конфискуваха по 5 - 6 животни на сезон, то миналата година има само два случая", подчерта Ярмова. Тя обясни, че през 2015 г. са отнети две маймуни от вида "зелената морска котка" на 1 и на 3 години, а на нарушителите е съставен акт за установяване на административно нарушение.

"Атракциите се извършват основно с представители от разред "Примати" - всички видове маймуни, както и екзотични папагали и влечуги - питони, бои удушвачи, очилатия кайман, дори сме имали и случай с нилски крокодил", обясни Ярмова. Тя подчерта, че съгласно Закона за защита на животните се забранява притежанието на животни от разред "Примати", т.е. на всякакъв вид маймуни, като изключение се прави само за зоопарковете и спасителни центрове.

В момента снимка с питона Леонардо или игуаната Майкъл в Слънчев бряг струва 10 лева. Толкова родителите плащат на собствениците на животните, за да отнесат децата им у дома фотото със студенокръвните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай