2000 ловци на среща под Царевец

2000 ловци на среща под Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. Около 2000 ловци се включиха в тържествено шествие-парад във Велико Търново по повод 130 години от организираното ловно движение в България.

"Приемът на първите проекти по мярката ''Млад фермер'' ще се извърши до средата на тази година, така че няма как тя да бъде обявена за нулева за земеделските производители", каза каза зам.-министърът на земделието и храните Бюрхан Абазов при откриването на честванията на 130 годиншината от организираното ловно движение във Велико Търново. През този се очаквало да бъде отворена и мярката ''Млад фермер'' по ПРСР. ''Основната идея е другия месец програмата да премине през Министерски съвет и да поеме към Брюксел, където след още няколко уточнения през месец септември тя да бъде факт и да е приета. Очакваме тогава да започне и първия етап от първите мерки, които ще бъдат приоритет през новия период'', каза той.

Според зам.-министъра до старта на жътвата проблемът с горивото но земеделските производители ще се реши и всички те ще могат да си ползват ваучерите безпроблемно. Жътва 2014 ще бъде трудна, заради валежите и многото градушки в почти всички части на страната. В следствие на това част от посевите са полегнали, а друга част са в гъбни заболявания, обясни той.

Около 2000 ловци се включиха в тържествено шествие-парад във Велико Търново по повод 130 години от организираното ловно движение в България. Честването днес и утре се организира от великотърновското Ловно-рибарско сдружение "Сокол-1884", Съюза на ловците и риболовците в България и Община Велико Търново.

Програмата започна с изложба на тема "130 години организирано ловно движение в България". Експозицията е разположена в изложбени зали „Рафаел Михайлов" и се състои в три части. Първата представя ловното движение в България във фотоси и документи, втората са снимки на диви животни, третата показва и оригинални предмети, знамена и пушки.

В шествието се включиха 90 ловни дружества, сред тях и дами-ловци от Женския клуб "Бендида", деца-риболовци, състезатели по ловна и спортна стрелба, ловци с кучета, както и представители на соколарски клуб с две ловни птици.

"Ловците са най-голямата неправителствена организация в страната, движението е на практика една цивилна армия в услуга на обществото и държавата", каза кметът Даниел Панов пред авджиите. Той благодари към организаторите на събитието, което е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай