150 млн. за ток остават в бизнеса

150 млн. за ток остават в бизнеса | StandartNews.com

Отлагат с месец по-високите цени на електроенергията

150 млн. лв. по-малко ще влязат в НЕК, ако бъде приета идеята на енергийното министерство да се разшири обхватът на помощта за бизнеса срещу скъпата електроенергия. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламента и депутат от АБВ Кирил Цочев пред БНР. Той заяви, че подкрепя предложението за стъпаловидна подкрепа на бизнеса, защото така ще се намали ефекта върху икономиката от скока на тока. Новата идея предвижда предприятията с годишно потребление на ток от 2 до 10 гигаватчаса да имат 30% отстъпка от стойността на "зелената" компонента в такса "Задължения към обществото". При потребление от 10 до 20 гигаватчаса отстъпката ще бъде 40%, а при потребление 20-30 гигаватчаса намалението ще бъде с 50%.

Според първоначалните планове отстъпка трябваше да получат само предприятия с годишна консумация над 30 гигаватчаса. За тях намалението ще бъде 85% и така таксата за задължения към обществото от 40,21 лв. ще стане 21 лв. за мегаватчас. Такова потребление обаче имат само 30 предприятия. Облекченията ще влязат в сила след одобрение от Брюксел. Те ще важат само за енергоемката индустрия, а не за молове и хотели.
Влизането в сила на новите цени на тока ще се отложи за 1 август. Ценовият период, който приключва на 30 юни, да може да се удължи с един месец, предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени от Димитър Главчев (ГЕРБ) и група депутати. Целта е да се намери начин за по-плавно поскъпване на тока от предложения от КЕВР скок, който стига до 20% за предприятия на високо напрежение. Промените в закона ще бъдат разгледани днес на извънредно закрито заседание на парламентарната енергийна комисия. Очаква се днес по време на пленарното заседание да бъдат изслушани и членовете на енергийния регулатор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай