Продажбите на мотори и GSM-и с най-голям ръст

Продажбите на мотори и GSM-и с най-голям ръст | StandartNews.com

Продажбите на мотори и автомобили нарастват най-бързо от всички потребителски стоки за домакинствата. Това сочат данните на НСИ за 2015 г., за когато са последните подробни данни за продажбите по групи стоки. Покупките на мотори и велосипеди скачат с 31,5%, а на автомобили с 27,2%. На трето място с ръст от 20% се нареждат продажбите на GSM-и. Веднага след тях се класира търговията с компютърна и канцеларска техника, където има ръст с 16,5%.

Оказва се, че най-голям ръст има в търсенето на средства за транспорт и комуникации, което явно се дължи на забързаното ни ежедневие. Изненадващо, в топ пет на стоките, при които има най-голям ръст на продажбите, влизат килимите и другите подови настилки. Търговията на дребно с тях се увеличава с близо 10%.

При нехранителните стоки спад се отчита в продажбите на строителни материали (-6,3%), части за коли (-2,2%), фотоапарати (-2,1%), телевизори (-1%) и обувки (-0,5%).

По отношение на храните ясно се вижда, че хората имат повече финансови възможности, но същевременно искат да се хранят здравословно. Според данните на НСИ, намаляват продажбите на масло и мазнини (-3,5%), на мляко, млечни продукти и яйца (-1,7%), на хляб (-1,4%) и кафе и чай (-1,4%). Сериозно обаче се увеличава потреблението на риба и рибни продукти, където се отчита ръст в продажбите с над 10%. Потреблението на вино и бира нараства съответно със 7,9% и 4%. А при захарта и сладкарските изделия търговията на дребно се увеличава с 5,3%. Хората ядат и повече месо (+3%) и плодове (+2%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай