Четвъртък,

Бави се преместването на регистъра за особени залози

От: Администратор -
A
A
A

Преместването на Централния регистър за особените залози под шапката на Агенцията по вписванията (АВ) се отлага. Това стана ясно по време на семинар, посветен на промените в Закона за особените залози (ЗОЗ), организиран от Economix.bg.

От 30 март бизнесът трябваше да може да подава в 28-те бюра към Агенцията по вписванията в страната заявления за вписване и заличаване на сключени договори за особен залог. Към момента обаче регистърът все още е самостоятелно юридическо лице към министъра на правосъдието.

„Няма как до края на март да се случи преместването, тъй като чисто нормативно и технически не сме готови. Със заповед на правосъдния министър от края на февруари вече работят три работни групи, които имат задача да се справят с техническата част, новия устройствен правилник на регистъра и промените в наредбата по чл. 23 от ЗОЗ", обясни Наташа Босева, директор на Централния регистър за особените залози.

Тя поясни, че въпросната наредба регламентира съдържанието на заявленията, приложенията към тях за всеки вид вписване и заличаване съгласно изискванията на закона, както и техническите изисквания към електронните документи, свързано с особените залози.

Съгласно новия закон, приет в края на миналата година, информацията, публикувана в регистъра е публична и всички обстоятелства около особените залози подлежат на вписване. Босева уточни, че в момента не целият регистър е електронен, но до 1 септември 2017 г. трябва да бъде по подобие на Търговския регистър.

До преместването на регистъра за особените залози към АВ ще се работи по действащия в момента правилник.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички