Мразим държавата повече от бандитите

Мразим държавата повече от бандитите | StandartNews.com

София. Българите мразят държавата повече от бандитите. Това коментира на прощаване главният прокурор Борис Велчев в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия. Всеки път, когато едно дело се проваля, изпитват злорадство, допълни той, когато стана въпрос за процеса срещу военният ексминистър Николай Цонев.

Пред Кеворк Кеворкян обвинител №1 направи равносметка на изтеклия си мандат. Политическото говорене замести професионализма и това е една от причините да не обичам политиката, каза Велчев. През последните 7 години много политици идвали при него с папки срещу противниците си. С огромна лекота се отправяха ужасяващи обвинения и от управляващи, и от опозиция. Когато решиш да биеш опонента си не на полето на политиката, а да търсиш съюзник в лицето на прокуратурата, това е недостойно, заяви Борис Велчев.

Не харесвам показната решителност, може би затова създавам впечатление на по-мек човек. Прокуратурата няма нужда от тиранин, каза още обвинителят.

За отношенията си с Бойко Борисов и Сергей Станишев - премиерите, с които е работил по време на мандата си, той коментира, че се основават на взаимно уважение. Не зная доколко те са участвали във всички опити прокуратурата да бъде въвлечена в скандалите на ежедневието, те нямат отношение към папките, обясни Велчев.

Според него човекът, който ще го наследи на поста, трябва да е от кариерата, желателно е да е прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай