Препоръки за дермални филъри от д-р Убейдуллах Далмъш

Те не следва да се прилагат на деца под 18 годишна възраст, жени в период на бременност и кърмачки

Препоръки за дермални филъри от д-р Убейдуллах Далмъш | StandartNews.com

Специалистът по дерматология д-р Убейдуллах Далмъш разказа за опасностите, които биха настъпили в резултат на естетични процедури, извършени от неспециалисти, за които чуваме все по-често, и любопитни факти за процедурите по прилагане на дермални филъри.

Специалистът по дерматология д-р Убейдуллах Далмъш посочи, че филърите за естетични цели се използват най-вече за лице, шия и повърхности на ръцете, където признаците за недостатъци и изхабявания се отличават най-ярко, с цел да се постигне сияен, бляскав и жизнен вид. Далмъш отбеляза, че филърите се прилагат при подходящи санитарно-хигиенни условия от специалисти по естетична и пластична хирургия и дерматолози в кожата или подкожната тъкан, като добави „Тези, които се притесняват за външния си вид, и постъпват при нас в търсене на решения без операция, за да постигнат жизнен и сияен естетичен вид, както и нуждаещите се от корекция на следоперативни дефекти или дефекти, образували се в резултат на инциденти, могат да се възползват от нашите процедури за прилагане на филъри. Тези процедури не се прилагат на хора с хронични метаболитни заболявания. Същите не следва да се прилагат на деца под 18 годишна възраст, жени в период на бременност и кърмачки. Сред съвременните пълнежи най-често предпочитаните са съдържащите в състава си хиалуронова киселина. Тези пълнежи съдържат синтетичния вид на тази киселина, чиито естествен вид е един от структурните елементи на дермата, и след известен период се абсорбират от организма. Те не се използват при хора с алергии или хора, които в миналото са проявявали подобни реакции. Времетраенето на ефекта от филъра може да варира индивидуално и да се различава в зависимост от начина на живот и метаболизма. Ефектът на филъра е по-кратък при спортуващи хора, хора, използващи сауна, посещаващи фитнес зали и занимаващи се с други активности.

Времетраенето на ефекта може да бъде удължен, ако на ден се консумира най-малко 2-3 литра вода. Временните пълнежи са най-често предпочитаните в днешно време. Времетраенето на ефекта от тях се променя в зависимост от използваното вещество. Например пълнежите, съдържащи хиалуронова киселина изчезват след период от 6 до 12 месеца и следва да бъдат приложени повторно. Почиства се грима от лицето, местата, на които ще се прилага филъра се маркират при седнало или в изправено положение на пациента. Прилагането започва след щателно почистване и прилагане на локална анестезия. При всички филъри, дори и рядко, се проявяват възпалителни или невъзпалителни странични ефекти. При пълнежите от мастна тъкан страничните ефекти са рядко явление. След процедурата се прилага студен компрес. След процедурата може да се наблюдава подуване и посиняване. Въпреки, че периодът на възстановяване варира в зависимост от мястото на приложение, инжектираното количество и индивидуалните фактори, след процедурата пациентът за кратък период от време се връща към нормалния си начин на живот. По принцип в продължение на една седмица може да се наблюдава лека болка. Козметичния сектор расте с бързи темпове и непрекъснато на пазара се предлагат нови продукти. Тези продукти се презентират с мащабни рекламни кампании, но контролът е недостатъчен. Информирането на обществото е от особено важно значение. Извършването на въпросните процедури от неспециалисти може да причини трудно обратими и трайни проблеми“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай