Вторник,

Оцветените сладоледи - с най-много опасни Е-та

От: Администратор -
A
A
A

Оцветените сладоледи са с най-голямо количество на опасни Е-та. Това показват данните на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, оповестени на специална пресконференция. Вредните добавки има още в цветните бонбони и множество от шарените торти, любими на деца и възрастни. Прекалената им консумация може може да доведе до рак след години.

Техен екип направи подробно изследване на добавките в храните.

Доц. д-р Георги Милошев, ръководител на лабораторията, обяснява, че екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката, който е 10 хил. пъти по-чувствителен.

"Изпробвахме го с различни вещества, които доказано увреждат ДНК. Добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни, в много високи концентрации увреждат клетката", каза той, цитиран от ТВ 7.

Експерти от лабораторията са изследвали 14 Е-та в храните, от които шест са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК. Това са оцветителите – еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консерванта натриев нитрит (Е250), добавката кофеин и 4-аминоантипирин (4ААР), който често се използва във фармацевтичната промишленост.

Доц. д-р Милошев алармира, че след прекомерна употреба на тези вредни неща, Е-тата могат да се интегрират и предават в поколенията.

Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, отбеляза специалистът.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички