Около 60-70 хил. българи са с глаукома, има и доста недиагностицирани

Около 60-70 хил. българи са с глаукома, има и доста недиагностицирани | StandartNews.com

Хората над 45 г. с късогледство или диабет са сред най-уязвимите, казва офталмологът д-р Галина Петрова

Страшна ли е диагнозата "глаукома" и как се поставя? Какво включва съвременното лечение? В месеца, в който отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата, "Стандарт" попита д-р Галина Петрова, офталмолог в столичния медицински център "Пентаграм".

- Д-р Петрова, страшна ли е диагнозата "глаукома" и как се поставя тя?

- Нелекувана, глаукомата е страшно заболяване, тъй като има висока честота и води до инвалидизация на пациента, със загуба на зрението. Тя е втората най-честа причина за слепота в света и е социално значимо заболяване. В световен мащаб пациентите с глаукома са 60-70 млн., а в България наброяват 60-70 хил. Голяма част от пациентите обаче са все още недиагностицирани. Диагнозата се поставя обикновено при случаен профилактичен преглед. Най-коварното е, че глаукомата няма симптоми. Диагностиката става случайно, когато пациентът дойде при нас за изписване на очила или по друг повод. Измерването на високо вътреочно налягане над 21 mmHg е първото нещо, което ни навежда на мисълта, че може да има глаукома. Нормите за очно налягане са между 10 и 21 mmHg. При напредналите стадии на глаукома има намалена зрителна острота, зачервяване, дразнене и понякога болка в очите. Методите за диагностика включват определяне на зрителната острота, измерване на вътреочното налягане, оглед на очните дъна - фундоскопия, и оглед на камерния ъгъл, изследване на периферното зрение и на зрителния нерв със скенер на очното дъно. Задължително е да се измерва и дебелината на роговицата, която има отношение към стойностите на вътреочното налягане.

- Какъв е ключът към ранното диагностициране и успешното лечение на глаукомата?

- Хора над 45 г., които са в рискова възрастова група за глаукома, трябва да посещават очен лекар поне веднъж в годината.

- Кои са рисковите фактори?

- Много са. Сред тях са възраст над 45 г., наследствена обремененост, захарен диабет, високо или ниско кръвно налягане, мигрена, придружаващи съдови заболявания, тънка роговица, късогледство и др. Един от най-важните обаче е измереното високо вътреочно налягане, на което за щастие можем да повлияем.

- Кои са видовете глаукома?

- Глаукомата е първична, вторична и вродена. Първичната е най-честа. Тя е с неизяснена етиология, макар да съществуват много теории за причините и механизма на възникване. Вторичната е причинена от други заболявания на очите или медикаментозно лечение, което предизвиква повишаване на вътреочното налягане. Тя може да е резултат от възпалителен процес в окото, травма, тумор, съдови заболявания, очна хирургия, медикаментозна терапия. Друг вид глаукома, за който пациентите обикновено не знаят, е тази, протичаща с ниско вътреочно налягане. Не е задължително да имаме високо вътреочно налягане, за да поставим диагноза "глаукома". Съществува и състояние, наречено очна хипертензия. Измерваме високо вътреочно налягане, без да се наблюдават промени в периферното зрение и в зрителния нерв.

- Какво е лечението?

- То се дели на няколко групи. Първата е медикаментозното лечение. Разполагаме с различни препарати, като терапията може да е с един или повече, според стадия на увреждане. Лечението се определя не толкова от стойностите на вътреочното налягане, а от прогресията на заболяването, защото за някои пациенти стойност 18 mmHg е достатъчно ниска, а за други - висока. Следващата група на лечение е лазерното. В клиниката разполагаме с всички видове лазери за лечение на глаукома - селективен лазер, Nd:YAG и зелен лазер. Използваме ги при пациенти, които не се повлияват от медикаментите и ги комбинираме с медикаментозното лечение. Третата група е оперативното, което се налага при прогресивна глаукома, неповлияваща се от други видове лечение. Обикновено предпочитаме поставянето на имплант, усилващ ефекта на операцията и неговата продължителност. При млади пациенти с прогресираща глаукома, при които се очаква висока продължителност на живота, се препоръчва ранно хирургично лечение с имплант за постигане на максимален резултат.

- Има ли превенция на глаукомата?

- Единствено с редовни профилактични прегледи. Всяка година, по инициатива на Световната глаукомна асоциация, се провежда Седмица за борба с глаукомата. Българското глаукомно дружество се включи в инициативата тази година с различни форми на обучение, информационни бюлетини и профилактични прегледи. Ние, в МЦ "Пентаграм", също участвахме с организиране на кампания за безплатно измерване на очното налягане и профилактични прегледи за глаукома. И в ежедневната си практика всеки от нашите очни лекари диагностицира пациенти с глаукома.

Конюнктивитът се активира през пролетта

През пролетта се отключват алергичните конюнктивити. "Това е свързано с цъфтежа на растенията, а също се проявява при хора с бронхиална астма, с кожни алергии, алергии към медикаментозни препарати, козметика или към слънчева светлина", обяснява офталомолигът д-р Златка Ямболиева от МЦ "Пентаграм". "Лечението е продължително, изисква чести прегледи от офталмолог и категорично не препоръчвам самолечението. То често е причина или за развиване на резистентност към даден локален прерат или води до усложнения", казва д-р Ямболиева. По думите й типичните за пролетния сезон възпалителни заболявания на очите са няколко и влизат в рубриката "червено око". Окото е червено и при острия глаукомен пристъп, при кератита и иридоциклита, които са спешни състояния в офталмологията и налагат навременна намеса от специалист. За разлика от тях при пациентите с конюнктивит обикновено зрителната острота почти не се влошава. По начин на протичане конюнктивитите най-общо са остри и хронични, а според етиологичния причинител - бактериални, вирусни, хламидийни, алергични, уточнява д-р Ямболиева. Най-голяма е групата на бактериалните. Заразяването става при директен контакт със заразен пациент - ръкостискане, контакт със заразена повърхност, по която има засъхнал секрет - в офиса, в превозното средство, в дома и т.н. "Когато не може да се вземе секрет за микробиологично изследване, прилагаме широкоспектърни антибиотични препарати, а понякога се налага употребата на нестероидни или стероидни противовъзпалителни средства", казва д-р Ямболиева. Тя е категорична, че със стриктна хигиена до 1-2 седмици проблемът е решен.
Най-честите вирусни конюнктивити са епидемичният кератоконюнктивит и фаринго-конюнктивната треска и херпетичен конюнктивит. Лечението се осъществява с локални, а при нужда и с противовирусни медикаменти, прибягва се и до имуностимулатори, като може да трае месеци. Хроничните конюнктивити се благоприятстват от рефракционни аномалии (най-често далекогледство и астигматизъм), хиповитаминози (при пациенти подложени на диети или след по-продължително боледуване), професионални алергени, микроорганизми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай