Лъч надежда при полицитемия вера

Лъч надежда при полицитемия вера | StandartNews.com

Лъч надежда и за пациентите с полицитемия вера (ПВ) даде на конгреса по хематология в Милано проф. Алесандро Ванучи от Университета във Флоренция. Рядкото злокачествено заболяване се дължи на прекомерно размножаване на червените кръвни клетки. Симптомите му са лесна уморяемост и задъхване, прокървяване и запушване на кръвоносните съдове и увеличена слезка.

Средната преживяемост при полицитемия вера е около 9 г., но качеството на живот на пациентите е тежко, като при остра левкемия. Повечето болни не понасят или стават резистентни към стандартната терапия, а 40% от тях издъхват заради сърдечно-съдови усложнения. Проф. Ванучи представи данни от проучването RESPONSE (фаза III), в което се сравняват резултатите на пациенти, вземащи руксолитиниб на Novartis и такива, които са най-добрата достъпна терапия в съответната държава.

Онези, третирани с новия медикамент, показват по-добър контрол на заболяването, включително контролирани нива на хематокрит без нужда от флеботомия (77%), намален размер на слезката (35%) и по-добро управление на симптомите (49%) в сравнение с настоящите терапии, обясни проф. Ванучи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай