Какви са рисковете след ухапване от кърлеж?

Избягвайте местата, където има леговища на улични кучета и котки. Не пробвайте да махате паразита с мазнина, веднага тичайте при лекаря

Какви са рисковете след ухапване от кърлеж? | StandartNews.com

Все повече деца се оказаха ухапани от кърлежи в първите дни на лятото. Как да направим така, че лекарите да реагират веднага на ухапването? Какви са заболяванията, които могат да се появят след ухапване от кърлеж? Някои от тях са екзотични, но други са напълно нормални и могат да се случат дори ако кърлеж е нахапал детето ви в кварталната градинка. Важното е как ще реагирате.
Съществено е да знаете, че кърлежите водят свободно и паразитно съществуване, те се запиват върху определен вид гостоприемник и след като се нахранят, падат. Възрастните индивиди снасят около 14 000  яйца. Обитават почва, треви, храсти, ниски дървета, дупки на гризачи, пещери, селскостопански постройки. У нас са познати около 38 вида.
Кърлежите са основни приносители на следните заболявания: кримска хеморагична треска; марсилска треска; лаймска борелиоза;  кърлежов енцефалит; ку треска; туларемия.

Как да се предпазим

Когато тръгвате с децата на разходка или излет сред природата, в парка или кварталната градинка, където има треви и храсти, обърнете внимание на облеклото. Добре е да облечете и себе си, и детето с дрехи, които да се затварят плътно около глезените и китките на ръцете. Препоръчително е дрехите да са в светли тонове, а обувките да са закрити. През пролетните месеци, когато е най-опасният период, избирайте алеи и пътеки, които са по-широки и утъпкани. Не пускайте децата да тичат или да лежат в буйната млада трева.
Добре би било върху откритите части на кожата да се нанесе препарат за защита от кърлежи. При по-малки деца и бебета стриктно съблюдавайте указанията за употреба.
След края на разходката внимателно прегледайте своето тяло и тялото на детето, а също и дрехите, с които сте били облечени. Обърнете по-голяма внимание на ингвиналните гънки, подмишниците, врата и около ушите. Ако забележите кърлеж, най-добре се обърнете към лекар за отстраняването му и не рискувайте да го махате сами.
За да избегнете неприятни срещи с досадните твари, избягвайте местата, където сте забелязали, че има леговища на улични кучета или котки. Не позволявайте на децата да ги галят или да си играят с тях, дори да са маркирани, че са обезпаразитени. Ако сте на гости на село и там има домашни животни, съблюдавайте същите правила, тъй като макар и в двора, животните също биха могли да са приносители на паразита.

Какво да правим, ако открием кърлеж в кожата?

Ако кърлежът бъде изваден в първите 12-18 часа, след като се е впил, той не представлява опасност и вероятността да предаде на приемника си инфекция е минимален. Именно заради това е важно ранното откриване, за което би ни помогнало преглеждането след разходка. Ако откриете впит кърлеж, най-добре отидете на лекар, които ще го отстрани  със специални пинцети. А ако се налага по-сериозно третиране, ще реагира според ситуацията. Мнозина вярват, че кърлежите могат да се отстраняват с течна мазнина. Защо обаче този прийом не е напълно ефективен? Защото задушаването на кърлежа с течна мазнина крие риск - дори и да не е успял да предаде инфекцията, това да стане в момента на задушаването му поради регургитация, т.е. връщане на чревното съдържимо към челюстите и смукателния апарат и от там в кръвоносната система на приемника. Затова задушаването на кърлежа трябва да се избягва като метод за отстраняване.
У нас най-често срещаните усложнения след ухапване от кърлежи са лаймската болест и марсилската треска. И двете заболявания се причиняват от бактерии, което означава, че лечението им се извършва с антибиотици.
Лаймската болест започва типично с червено петно с размер 4-5 см, което се появява след 7-10 дни на мястото на ухапването от кърлежа. Често има общо неразположение, умора, отпадналост. Температурата не е повишена. Оставена без лечение, болестта прогресира, засяга ставите, нервите, мозъка и сърцето.
Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по цялото тяло. Протича тежко, може да има усложнения, но не е продължително като Лаймската болест.
Други, предавани с кърлежи инфекции в България са анаплазмозата, кримската хеморагична треска, кърлежовият енцефалит.
Анаплазмозата протича с висока температура 5-10 дни след ухапването, характерни са главоболие, болки в мускулите и ставите. Заболяването е с добра прогноза и обикновено заболелите оздравяват без специално лечение. Кримската хеморагична треска е много тежко заболяване, но за щастие то се развива много рядко. Заболяването протича с висока температура, кървене от венците, лигавиците и вътрешните органи.
Кърлежовият енцефалит обикновено протича с температура, рядко с усложнения, засягащи мозъчните обвивки.
Съветите към родителите, които водят деца в планината, е да им слагат светли дрехи и да ги преглеждат за наличие на кърлежи всеки уикенд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай