Благотворителна операция на катаракта в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Екипът на очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив оперира благотворително 50-годишна пациентка

Благотворителна операция на катаракта в МБАЛ „Централ Хоспитал“ | StandartNews.com

Екипът на очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив оперира благотворително 50-годишна пациентка. Интервенцията бе извършена със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, посочи началникът д-р Димитриос Власиадис.

Медиците решили да се погрижат за жената, която преди 12 години се разболява от мултиплена склероза, а преди 7 е оперирана от тумор в главата. Лекарите от 4 години проследяват развитието на катарактите на двете й очи и от около година констатират, че трудно се справя сама поради влошено зрение.

Операцията бе направена с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия - „Центурион", чието основно предимство е, че отстранява старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентката са имплантирани високотехнологични лещи. 

Това не е първият случай, при който екипът на отделението и хуманитарната организация подпомагат лечението на болни с катаракта. Неотдавна отново със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите бяха оперирани трима пенсионери, които благодарение на интервенцията виждат отлично.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често тя се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Наблюдава се главно сред възрастните, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от това състояние. Катарактата се развива след 55-годишна възраст, но в последните години бележи тенденция към подмладяване, отбеляза д-р Власиадис.

Лечението е оперативно, а в отделението на „Централ Хоспитал“ в Пловдив се работи с най-съвременния ултразвуков апарат, с помощта на който се имплантират лещи на водещи световни производители. След интервенцията качеството на живот на пациентите се подобрява значително, защото едновременно със зрението при нужда може да се коригира и астигматизмът с поставянето на торични вътреочни лещи.

Д-р Власиадис препоръча на всички, които имат замъглено зрение, виждат двойни образи или често им се налага да сменят диоптъра, непременно да се прегледат.

Пациентите могат да си навлекат главоболия, ако болестта не се диагностицира навреме, защото се стига до сериозна загуба на зрителната острота, предупреди началникът на отделението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай