Сложиха охрана на свидетел по Суджукгейт

Органите на МВР ще охраняват денонощно свидетеля и членовете на семейството му, тъй като са налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство

Сложиха охрана на свидетел по Суджукгейт | StandartNews.com

Специализираната прокуратура взе мерки за незабавна защита на свидетел по делото срещу Живко Мартинов, по-известно като аферата "Суджукгейт", чрез осигуряване на личната му физическа охрана, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Органите на МВР ще охраняват денонощно свидетеля и членовете на семейството му, тъй като са налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство - в резултат от свидетелстването му може да възникне реална опасност за живота и здравето му, както и на неговото семейство.

Незабавната защита е осигурена по искане на свидетеля. Друг свидетел по делото се е отказал от предложена му от прокуратурата защита чрез лична физическа охрана.

Досъдебното производство срещу Живко Мартинов се намира във финалната си фаза, предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе делото с обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Извършва се проверка и на разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото.

Предмет на проверка от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов, допълват от прокуратурата. 

Припомняме, че Скандалът, който беше запомнен като "Суджукгейт" избухна през миналата година. Главната роля в него е на бившия вече депутат от управляващата партия ГЕРБ Живко Мартинов. Той упражнявал натиск върху МВР, прокуратурата и други институции в Добрич и областта, а търговец на месо, бил изнудван да даде 4 тона суджук с обяснението, че те са за премиера Бойко Борисов, обявиха тогава от държавното обвинение.

Софийската градска прокуратура повдигна 6 обвинения срещу Мартинов. На Мартинов е определена мярка за неотклонение- гаранция от 45 хиляди лева. По-късно сумата е намалена. В хода на разследването свидетели твърдят, че са били подложени на натиск и заплахи да не дават показания срещу бившия депутат.

Антон Проданов е човекът, който по думите му, в продължение на няколко години е давал суджуци, пастърма и филе на Живко Мартинов. Той е един от свидетелите по делото срещу Мартинов.

"През 2009 г. г-н Петър Малджиев доведе Антон Проданов, за да му дам обект под наем. За три години той не можа да заплати наема си. През 2010 г. Проданов получи под наем супермаркет. След неизплатени задължения, той се оттегли", разкри неотдавна бившият депутат, който се извини на премиера Борисов и заяви, че не е напускал партия ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай