Съкратеното следствие отпада за умишлени убийства

Против бяха от БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха

Съкратеното следствие отпада за умишлени убийства | StandartNews.com

Съкратено съдебно следствие няма да се прилага само в случаите на умишлено убийство. Това решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

В първоначалния общ законопроект на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" бе записано съкратено съдебно производство да не се прилага и при причиняването на тежка телесна повреда. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предложиха тези престъпления да отпаднат от законопроекта, тъй като според тях така биха се забавили много делата, а гаранция за справедливи присъди пак няма.

В крайна сметка в пленарната зала за отпадането на тежката телесна повреда от текстовете гласуваха депутатите от ГЕРБ, един от ДПС, трима от "Обединени патриоти".

Против бяха от БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

По време на дебатите управляващи и опозиция си размениха взаимни нападки и  влязоха в спор дали да има бързо правораздаване или справедливи присъди. От "Обединени патриоти" пък нападнаха социалистите, че не са присъствали на заседанието на правната комисия и затова в крайна сметка е бил приет текстът на ГЕРБ. Те влязоха в спор и кой първи е предложил съкратено производство да не се прилага при тежки престъпления.

От БСП настояха, че с така направената корекция, законопроектът се "осакатява".

"Днес се предлага този текст да бъде сериозно осакатен и тежките телесни повреди да отпаднат като критерий за това дали да се прилага съкратено съдебно следствие. Вместо днес да решим този въпрос и да дадем устойчивост в законодателния процес, ние рискуваме след време отново да се завърнем към същия дебат", настоя червеният Крум Зарков.

"Вие сте Крум Зарков, не сте хан Крум. Да въвеждаме старо законодателство - око за око, зъб за зъб, зъб за чене, режем глави до кръста, е нещо, което е в миналото", скочи пък Емил Димитров-Ревизоро и обвини социалистите, че именно заради отсъствието на социалистите в правната комисия се е стигнало до отпадането на тежката телесна повреда от текстовете.

"И вие сте Ревизоро, но сте далеч от стила на Гогол", не му остана длъжен Крум Зарков. "Не знам вчера колко сте били и кой как гласува. Вие сте част от това мнозинство, а не ние. Ние дадохме текста, за който говорите вие три години", продължи социалистът.

От ПГ на "Обединени патриоти" се съгласиха, че ограничаването на съкратеното производство за убийствата е крачка напред, но настояха, че това трябва да важи и за извършителите на тежка телесна повреда. Християн Митев даде заявка, че ще внесе нов законопроект, който изключва и причиняването на тежката телесна повреда от обхвата на съкратеното производство.

Павел Шопов от "Атака" пък се обяви за напълно отпадане на съкратеното производство, защото то "галело престъпниците". Емил Димитров-Ревизоро пък настоя и че лидерът на "Атака" Волен Сидеров се е възползвал от такава процедура.

Лидерката Корнелия Нинова скочи, че с поправките законопроектът на БСП се осакатява, тъй като на практика това означава, че ако някой нанесе тежка телесна повреда, но си признае вината, присъдата му ще се намали с 1/3.

"Когато говорим за справедливо наказание, имайте доблестта да отговорите на близките на жертвите и потърпевшите можем ли да дадем гаранция в НПК, че няма да имаме присъда под минимума. Дори да ограничим съдебното следствие за всички престъпления, пак не можем да дадем тази гаранция. Нека да водим дебата какъвто е и да говорим професионално. Да припомним какво се случваше преди - делата се точеха по 10-15 години, експертизи се губеха, свидетели забравяха показанията си, а резултатът какъв беше? Постигнахме ли справедливо наказание? Не, не го постигнахме", отсече на свой ред Красимир Ципов от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай