Съдът спря комисията "Плевнелиев"

Съдът спря комисията "Плевнелиев" | StandartNews.com

София. Конституционният съд (КС) прекрати производството по делото, с което депутати от ГЕРБ поискаха да бъде обявена като противоконституционна комисията, която разследва президента Росен Плевнелиев. Информацията бе съобщена от съда.

Комисията бе създадена през май 2014 г. по предложение на "Атака", а неин председател бе Магдалена Ташева. Идеята бе да се проучат връзки на политици с енергийни дружества. Поводът бе среща на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN) Щефан Шишковиц във Виена, която не бе обявена. Членовете на комисията решиха да изискат информация от ДКЕВР и правителството, която е свързана с енергийните дружества и концесионерите за добив на природни богатства. Според депутатите от ГЕРБ обаче комисията нарушава принципа на разделение на властите. Недопустимо е парламентът да има контролни функции върху президента, смятат народните представители.

С определение КС отклонява искането на депутатите от ГЕРБ и прекратява производството по делото. Все още не са публикувани мотивите, с които е подкрепено определението..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай