Разследват злоупотреби при разпределението на дела

Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори

Разследват злоупотреби при разпределението на дела | StandartNews.com

Разследване дали има злоупотреби при случайното разпределение на съдебните дела е образувала Софийска градска прокуратура. Ако установи това, тя ще търси и от кого са извършени злоупотребите, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

ВИЖ ОЩЕ: Случайното разпределение на дела може се манипулира

Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация.

Докладът е получен във ВСС. След като са се запознали с него, шестима от членовете на съвета - петима от съдийската колегия и един от прокурорската, са подали сигнал в прокуратурата.

Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото. Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело.

Говорителят на главния прокурор каза, че човек с достъп до Районен съд - Враца е можело да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове. Освен това IT специалистите не са съдействали при одита, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните.

Сийка Милева обяви, че Европейската комисия ще бъде държана в течение на разследванието, тъй като фактите са изключително сериозни и на изпитание е подложено доверието на цялата съдебна система.

По-рано днес „Стандарт” публикува разследване на „Правен свят”, което подробно разказва констатациите в одитния доклад. Според него е било възможно хиляди граждански, наказателни и особено търговски дела да попадат "случайно" при определени съдии и съдебни състави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай