Неделя,

Подкрепиха Кьовеши за главен прокурор на ЕС

От: Редактори -
133
Подкрепиха Кьовеши за главен прокурор на ЕС
A
A
A

Корепер, изпълнителният орган на Европейския съвет, съставен от постоянни представители в Европейския съюз, гласува да подкрепи бившия шеф на борбата с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши като първи ръководител на новосъздадената прокуратура на ЕС.

Кьовеши беше подкрепена от 17 от 22-те членове на институцията, които гласуваха на заседание в Брюксел. След като преди това получи подкрепата на Европейския парламент, назначаването на Кьовеши на новия пост вече е сигурно.

„Ролята на главния прокурор на Европа е от съществено значение в борбата с измамите и корупцията в ЕС и ще бъде засилена с целостта, опита и решителността на Лаура Кьовеши“, заяви Саския Брикмон, френски евродепутат.

Разглеждана от повечето хора в Румъния като морален компас на страната, назначаването на Кьовши ще бъде тежък удар за правителството в Букурещ, което проведе дълга кампания, за да попречи на бившия шеф по борбата с корупцията да получи работа в ЕС.

По време на престоя си като ръководител на румънското отделение за борба с корупцията, Кьовеши ръководеше наказателното преследване на хиляди корумпирани политици. Кметове, депутати и дори бивши премиери бяха признати за виновни за корупция и осъдени на затвор, преди тя да бъде освободена през юли 2018 г. от румънското правителство.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички