Обвинението в шпионство срещу Николай Малинов - в съда

Обвинителният акт е внесен

Обвинението в шпионство срещу Николай Малинов - в съда | StandartNews.com

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионство. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

В него се казва: "Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи."

Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК, съобщават от Прокуратурата.

През септември 2019 г. прокуратурата обяви, че е задържала председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, той излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Самият Малинов отхвърли всички обвинения и обяви, че приема за обидно, че прокуратурата му е повдигнала обвинение за шпионаж, тъй като винаги е смятал себе си за български патриот. "Това, което аз говоря, го мислят над 1 млн. българи", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай