Ембака се предаде заради по-лека присъда (ОБЗОР)

Ембака се предаде заради по-лека присъда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Адвокат Марковски: Става дума за неизбежна самоотбрана

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Първанов

Пет месеца след като нямаше ни вест, ни кост от Емил Първанов-Ембака, той внезапно се предаде в понеделник в прокуратурата в присъствието на адвоката си Росен Недин. Той е обвинен, че е убил работник на неоткритата отсечка на магистрала "Струма". На 26 юни тази година Емил Първанов преби до смърт бившия участник във Френския легион Николай Чивиев, защото не е пуснал автомобила му по забранен за движение участък, където все още се е полагал асфалт. Ембака беше обявен за международно издирване, след като се укри непосредствено след извършване на престъплението. Беше задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянния му арест.

Кое накара Ембака да се предаде точно сега? Въпросът остава без отговор засега. Възможно е да го е направил, за да смекчи присъдата си, съдействайки на полицията. "Изкушавам се с шега. Понеже полицията стачкува, той е преценил, че не могат да го хванат и се е предал сам", пошегува се другият му адвокат Марин Марковски в студиото на "Здравей, България"."Не знам къде е бил той през тези месеци, даже и да ми каже, не ме интересува къде е бил. Това няма значение за делото. За съда имат значение фактите и доказателствата" каза Марковски. Той уточни, че ще защитава Ембака от сърце. Адвокатът описа това, което се вижда на кадрите. "Вижда се, че на мястото на инцидента има две коли и счупено стъкло. Пътят е бил затворен, но дори не е имало знак. Драмата не е в това, че е влязъл на забранено място, а че е убит човек. Дори и свидетели казват, че пазачът на обекта е преследвал и засичал клиента ми и затова започва драмата. Държа да довърша фактологията. Когато го е стигнал, работникът е счупил стъклото на колата му, а след това е ударил и жената в колата. Освен детето с Ембака пътува и още един свидетел, в другата кола също има още хора. Опитният следовател може да намери истината. По делото е иззета и палка, която е на пазача. Легионерът, който 17 години се е занимавал с бойни изкуства и уж умее да общува в кризисни ситуации, върви с тази палка и тръгва да удря моя клиент по главата", с патос обясни Марковски. Според него клиентът му хвърля камък от разстояние за самозащита. "Доказано е точно това нещо. Мога да претендирам за коректност." Той обясни, че след като нанесъл удара с камъка, Ембака се притекъл на помощ на пострадалия, като му извадил езика. След това го качил в колата си и го откарал в болницата. "Коварният убиец убива и бяга, а той, в тази ситуация, може ли да се намери преценка да бъде разбран, ако не оправдан - нападат колата, съпругата, му, в колата е детето. В никой случай не следва да се чупят коли, да се нападат хора", обясни Марковски.

Той беше категоричен, че ще пледира версията неизбежна самоотбрана. "Важното е, че първо той се е предал - съдействал е на полицията, с което е показал: "Аз нямам какво да крия". При нападение всеки има право да се защитава", заяви Марковски. Адвокатът припомни негови дела, по които е оправдал клиентите си заради неизбежна самоотбрана.
Роденият в симитлийското село Черниче Николай Чивиев остави три деца сираци.

Майката: Защо легионерът се е държал като Рамбо

"Съжалявам за това, което се е случило на магистрала "Струма", но защо този човек легионерът е тръгнал да удря с палка по колата? Снахата беше в шок. Цялата кола е изпотрошена. Той, като е бил легионер, защо не се държал като такъв, а като Рамбо на пътя?", попита пред камерите на Нова телевизия Стоянка Чачева - майката на Емил Първанов-Чачев. Жената за първи път застана пред камерите. Тя сподели, че дори и тя не заела къде се намира синът й през тези пет месеца, в които властите го търсеха. Само е получавала знаци, че е добре. "Навсякъде бях следена с детето - по парковете, по градинките - навсякъде", допълни Стоянка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай