Двете ченгета от Калотина прали пари по своя схема

Подкупите са изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек, която схема била разработена лично от двамата арестувани

Двете ченгета от Калотина прали пари по своя схема | StandartNews.com

Прокурори предоставиха днес повече информация за арестите на "Калотина". В петък бяха задържани двама разследващи полицаи заради корупционни практики. Според държавното обвинение двамата са получавали подкупи от лица, които са разследвали.

Един от задържаните служители на МВР е с дълъг стаж в системата - близо 10 години. Двамата полицаи са обещавали протекция и чадър срещу парични подкупи по линия на разследвания, свързани с каналджийство и трафик на мигранти.

По време на акцията са задържани с белязани пари. Уговорената сума е трябвало да бъде предадена на 2 транша от по 1000 лв.

Подкупите са изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек, която схема била разработена лично от двамата арестувани. Те злоупотребявали и с имена на магистрати.

„Волята на министерството е да изкорени корупционните практики. Все пак, както казах многократно, служителите на реда са олицетворение на законност и ред“, подчерта Стефан Банков, заместник-началник на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР.

Лично министърът контролираше операцията, изцяло по информация на "Вътрешна сигурност". Двамата полицейски служители многократно искаха подкуп от двете лица, като едно от лицата ние го наблюдаваме от по-продължителен период от време.

„Схемата с участието на друго лице – от заведението, е много интересна. Подкупите трудно се доказват с посредник. В последния момент лицата се полакомиха и решиха те да вземат парите“, разказа Банков. Той призна, че срещу единия полицай през годините е имало множество скандали за злоупотреби, но нищо не било доказано.

Прокурор Ангел Кънев подчерта: „Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма“. По думите му двамата полицаи имали работни отношения с прокурори и познавали добре правната материя, което им позволявало да създават впечатлението, че не те, а магистратите искат парите.

Макар Банков да определи разследването като „красноречив пример за сътрудничеството между МВР и съдебната власт“, участниците в брифинга мимоходом признаха, че операцията не е впечатлила Специализирания наказателен съд. В неделя и тримата арестувани са били пуснати от ареста без гаранция и само с подписка с мотив, че са неосъждани и няма висока обществена опасност в деянието им.

Прокурор Кънев обяви, че той и колегите му ще протестират решението заради новите събрани доказателства и защото според него има опасност полицаите да повлияят на свидетели по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай