"Златните паспорти" парят, кой ще изгори?

Въпреки горещите си клетви, "Просто Киро" се уплаши от проверката кой е получавал инвестиционно гражданство

"Златните паспорти" парят, кой ще изгори? | StandartNews.com
  • Въпреки горещите си клетви, Кирил Петков се уплаши от проверката кой е получавал инвестиционно гражданство
  • Олигархът Прокопиев, прокситата му в политиката и цяла редица китайци явно са бъркали в кацата с меда

„Горещо, пари“ – така като продавач на понички на плажа премиерът Кирил Петков и подопечната му „Продължаваме промяната“ подминаха темата за „златните паспорти“ и разследването кой се е облажил от търговията с тях. Търговия, предизвикала цяла лавина от критики от страна на евроинституциите и  спираща падането на US визите за България.

Ако в последните няколко месеца не сте гледали новини у нас, ето и малко предистория.

Братята „борци срещу корупцията“

Кирил Петков и Асен Василев дойдоха на власт с обещанието да затегнат всички кранчета, през които се точат държавните ресурси. И първият жокер дойде от Европа – Брюксел поиска да се сложи край на опцията граждани на трети страни да получават БГ паспорт, а от там и билет за цялото европространство срещу предполагаема инвестиция от 1 млн. лв. Казваме предполагаема, защото до преди година и половина, когато с помощта на ДПС кранчето е затегнато, всеки гражданин на държавата извън ЕС, притежаващ милионче, е можел да го сложи да поспи в някоя българска банкова сметка и

като си вземе тескерето, да си изтегли и парите.

Затова от ДПС всъщност са предупреждавали многократно. Или ако трябва да сме честни още от 29.11.2012 г., когато текстът за гражданството е предложен от Иван Костов (но отхвърлен), а след това прокаран в друг закон от собствената му „Синя коалиция“. Още тогава ДПС ясно заявява, че с подобни законови бонуси отваряме широко държавните порти (и тези към ЕС) за съмнителни лица с още по-съмнителни дейности.

И затова най-логично в днешно време ДПС първа поиска проблемният текст да бъде изрязан от законодателството ни. Има обаче и едно голямо „но“ - движението поиска и да стане ясно и публично достояние

кой, кога и как се е облажил от тези паспорти.

Затова настоя за пълна проверка на инвестиционната програма за продажби на БГ тескерета – пълна и отговаряща на въпросите кой е дал и кой е взел.

Това искане, разбира се, отвори вратите адови и предизвика нечовешки вой в прясната коалиция, родена от ПП, но сглобена от частите на ДБ, БСП и ИТН. Никой от новите управляващи не поиска да подкрепи идеята за пълна проверка. Защо ли? Може би защото стана ясно, че от търговията със „златни паспорти“ са се облажили предимно китайци,

които се оказват основен бизнестаргет за ПП.

И не само. Кирил Петков отдавна е показал, че за него едно това българско гражданство и български закон нямат голямо значение. По-скоро се явяват пречка пред по-големите идеи, които иска да прокара – пълно овладяване на властта в своя полза и за благото на олигарха Иво Прокопиев.

Като казахме Прокопиев, тук е моментът да се посочи друга основна линия в горещия сюжет с паспортите. Дали пък при подобна проверка няма да излезе взаимовръзката между олигарха и основните институции в процедурите за БГ паспорти? И по-конкретно с персоналния му правосъден министър и настоящ коалиционен партньор на ПП Христо Иванов (правосъден министър от 2014 г. до края на 2015 г.), бившия и настоящ шеф на Агенцията по инвестициите Стамен Янев (председател на звеното от 2015 до 2020 г. и от май 2021 г., когато е назначен лично от Кирил Петков – та досега) и добре прокараните връзки на Прокопиев дори с „Дондуков 2“. При лъсването на подобни факти

къщата от карти с US санкциите срещу Делян Пеевски ще рухне.

Защото ако не помните, след няколко неуспешни опита зад Океана прокопиевите човечета, заедно с банкера-беглец Цветан Василев да ударят Пеевски, успяха някак да заблудят американската администрация с приказката, че Пеевски продавал паспорти. Ама как е ставало това, като той вече пореден парламент е депутат от опозиционна партия – не е ясно. Важното е, че Прокопиев успя да изпълни (поне засега) мокрия си сън Пеевски да бъде санкциониран от чужбина и затова хич не му харесва, когато някой много се рови около темата за „златните паспорти“.

Така, обединили сили и интереси Прокопиев и прокситата му във властта

Кирил Петков, Асен Василев, ПП и ДБ успяха в четвъртък да отхвърлят първия удар и стопират на ниво парламент евентуална ревизия на „златните паспорти“. В опит да вдигнат гащите и да заметат следите обаче буквално свалиха маските.

Защото сега всички сами видяха Кой се страхува от горещите „златни паспорти“ и ще изгори, ако истината за тях излезе наяве. И колкото и Кирил Петков да се кълне и от трибуната на НС, и пред първия ред на парламента, че има куража да разследва всички афери у нас, напъните му след днес изглеждат просто нелепи. А заканите му – просто прах. С който някой много упорито се опитва да загаси жаравата, тлееща при далаверата със „златните паспорти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай