Петък,

Земеделският министър разкри тежки нарушения в държавно дружество

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
759
Земеделският министър разкри тежки нарушения в държавно дружество
A
A
A

Тежки нарушения при провеждането на обществени поръчки в държавната фирма "Напоителни системи" е показал назначеният вътрешен одит, съобщи в интервю за БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му одитът показал, че търговете са провеждани в полза на определени фирми като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други. Това е може да доведе до източването на "Напоителни системи" и неговата декапитализация, както и да постави под риск получаването на европейско финансиране, коментира Иванов.

Старото ръководство на дружеството е отказало да подпише писма за прекратяване на спорните обществени поръчки и затова е отстранено. Назначен е нов борд, начело с Николай Чалъков.

Нито една от спорните поръчки не е достигнала до етап на сключване на договор за финансиране с Държавен фонд "Земеделие", така че след като отношенията с избраните фирми бъдат прекратени, няма да има риск за европейското финансиране, допълни той. Средствата могат да се усвоят до края на 2025 година, така че има време да се проведат нови обществени поръчки.

По думите на министър Иванов "Напоителни системи" трябва да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Според него щатът там е раздут, а заплатите неоправдано високи - служителите в администрацията взимат средно около 2500-3000лв. на месец, а инженерите в областните звена - около 800-900лв.

В същото време в бюджета на дружеството има големи задължения и много от активите му са запорирани.

Констатациите на одита за нарушенията при провеждането на обществените поръчки са предадени на ДАНС и МВР. На новоназначения изпълнителен директор Николай Чалъков е направена обстойна проверка хи не са открити производства срещу него, допълни министър Иванов.

Работи се и по укрепването на язовир Огоста като министерството на икономиката и индустрията вече е изготвило план за действие, заяви Иван Иванов.

По повод случая с убития пастир в с. Антон, земеделският министър заяви, че ще се промени подхода на финансиране на земеделските производители у нас, за да се спре със случаите, в които голямо количество европейски средства се концентрират в един производител за сметка на много други. Оттук нататък добавки ще се изплашат само на земеделски производители, които докажат реална продукция. Целта е да се създаде среден клас производители, които да се превърнат в гръбнака на производството у нас.

"Вече средствата ще се отпускат, обвързани с производство – ще се финансират тези, които дават принос към брутния вътрешен продукт в България. Така ще достигнем и до друга наша цел - да изнасяме краен продукт, а не суровина. Целта е да върнем на пазара с българските продукти." - каза Иванов.

Производителите, които докажат продукция за миналата година, ще могат да се възползват от средствата по схемата "де минимис". В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лв., които трябва да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се справят с високите цени на газа и тока, заяви Иван Иванов. Те ще бъдат разпределени след като България нотифицира Европейската комисия.

Земеделският министър призова и за мерки срещу спекулата на цените на храните. Той напомни, че министерството на икономиката и индустрията публикува редовно борсовите цени на основните хранителни продукти, за да се вижда разликата между цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят. Предстоят проверки и по отношение на вноса на храни от трети страни, който, по думите на Иванов, също ощетява българския производител.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички