Защо поскъпна газът у нас? Отговаря отстраненият шеф на Булгаргаз

Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената, казва Николай Павлов

Защо поскъпна газът у нас? Отговаря отстраненият шеф на Булгаргаз | StandartNews.com

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов, който бе отстранен, не е получавал призовка за разпит, съобщи самият той пред Нова телевизия.

„Няма причина да бъда подведен под наказателна отговорност. „Булгаргаз” извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената. Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката”, обясни той.

По думите му обвиненията, отправени към „Булгаргаз”, са неоснователни. „В цяла Европа цените на газа са високи, у нас са едни от най-ниските. Поскъпването в България се дължи изцяло на външни фактори. Свършили сме си работата, не сме оставили никого без газ, имаме рекордни продажби и огромна печалба", подчерта Павлов.

Според него зад отстраняването стоят сериозни интереси. "Нищо чудно да се намърдат и компании, които ще са посредници. Съсипва се една фантастична компания", добави Павлов.

"Следете какво ще се случи следващите месеци", каза той и припомни, че през декември имало огромен скок на цените на природния газ в Европа.

Хранилището в Чирен се използвало в максимална степен, взимали всички количества, които азерите се съгласили да доставят.

Онзи ден чул изявлението на президента Румен Радев, но не се е чувал с него лично. Разговарял с клиентите и банките, които са финансирали "Булгаргаз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай