Заради ареста на Борисов искат Еврокомисията да наблюдава Рашков

Депутати от Европейската народна партия са пратили писмо до Урсула фон дер Лайен

Заради ареста на Борисов искат Еврокомисията да наблюдава Рашков | StandartNews.com

Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби.

„Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват европейските депутати в писмо до Урсула фон дер Лайен.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова на 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения.

"Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България", пишат Вебер, Холмайер и Ленарс.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“, се казва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

В заключение Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай