Конгресът на БСП тръгна със скандал /НА ЖИВО/

В зала № 1 на НДК са793 от избраните 976 делегати, Гергов отсъства

Конгресът на БСП тръгна със скандал /НА ЖИВО/ | StandartNews.com

Юбилейният 50-и конгрес на БСП започна със скандал. Бившият лидер Михаил Миков отказа да седне до Корнелия Нинова на трибуната, Георги Гергов, който уж зарови томахавката, отсъстваше по болест, а социалистката Десислава Йорданова от Пловдив бе уличена в документна измама от съпартийците си.

ВИЖ ОЩЕ: КОНГРЕС: Гергов прости на Нинова, подава й ръка

По предложение на залата в ръководството на конгреса влязоха Сергей Станишев, Георги Пирински и кметът на Перник Станислав Владимиров. Предложение имаше и за Михаил Миков, но той си направи отвод като каза, че не вижда смисъл от това.

ВИЖ ОЩЕ: Над 1000 в битка за Националния съвет на БСП

Иначе конгресът тръгна с химните на България и Европейския съюз, след което прозвуча Интернационалът.

В зала № 1 на НДК са 793 от избраните 976 делегати. Сред тях са опонентите на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Красимир Янков.

Начело на ръководството на конгреса е Корнелия Нинова.

Работа на конгреса започна с политически доклад на Нинова. Голямата интрига е изборът на нов национален съвет. В обедната почивка на конгреса ще се проведат делегатски съвещания, на които областните структури на партията ще излъчат по един делегиран представител в Националния съвет. В 19.30 ч. ще започне гласуването. Делегатите ще избират в две листи – основна и младежка. В младежката ще бъдат кандидатите за членове на Пленума до 35 години. По устав те трябва да са не по-малко от 20 % от състава на Националния съвет.

Делегатите на 50-ия конгрес ще трябва да изберат и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

Конгресът ще приеме резолюция срещу проявите и настъпването на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация за развитието на БСП.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай