Заплашена ли е българската общност в Украйна

Готвим военни самолети за евакуация

Заплашена ли е българската общност в Украйна | StandartNews.com

В непосредствена връзка сме чрез посолството в Киев с българската общност в Украйна.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на въпроси на депутати по време на изслушването в парламента за напрежението НАТО-Русия.

МВнР още преди седмица е инструктирало българския посланик в Украйна да подготви и актуализира своите планове за евакуация, в случай на нужда, посочи тя. Към този момент няма постъпили искания за евакуация на български граждани и техните семейства, служители на посолството или представители на бизнеса там, увери Генчовска. Тя цитира позицията на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, че на този етап държавите членки не е необходимо да се изтеглят от територията, въпреки започналото изтегляне на семействата на служители на посолствата на САЩ и Великобритания.

В тясна координация сме с Министерството на отбраната с оглед планиране на необходимите средства в случай, че има проблем с авиолиниите, да може да се използват ресурсите на Военновъздушните сили за навременно изтегляне на гражданите на България, съобщи още външният министър. Генчовска коментира, че основните рискове пред нашата държава са свързани със сигурността в черноморския регион. В същото време има рискове от хибридни заплахи, асиметрични заплахи, по отношение на граждани, медии, НПО, както и по някои политически субекти, допълни тя. Възможни са и кибер атаки, както и хибридни атаки от страна на Русия по отношение на процеса на взимане на решения в държавите членки на НАТО и на ЕС, коментира Генчовска.

На предстоящия съвет "Външни работи" се планира да се вземе решение за евентуална тренировъчна мисия на територията на Украйна, съобщи министърът. Тя посочи, че основно по линия на НАТО се обсъждат по-конкретни мерки, свързани със сили и средства, които могат да усилят предното присъствие на Алианса. Генчовска информира, че пакетът санкции на ЕС все още е в процес на разработка, но той ще бъде приложен само при необходимост и ескалация на напрежение. В случай, че пакетът санкции е факт, ще има свикване на извънреден Европейски съвет, допълни тя.

Теодора Генчовска коментира, че заболяване от COVID-19 я е въпрепятствало да участва в Гимних и във видеоконферентната връзка на министрите на външните работи на НАТО. След като поех поста, имам три проведени разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и с Джак Съливан, съветник на президента Байдън по въпросите на сигурността. За съжаление, МВнР няма закрита връзка и трябваше да ползваме услугите на служба "Военно разузнаване", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай