Петък,

Замириса на газ! Йотова с предупреждение към Асен Василев

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1151
Замириса на газ! Йотова с предупреждение към Асен Василев
A
A
A

Ще бъде позорно, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми, които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. "Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ” и такива случаи изискват оставки”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за Нова телевизия.

Йотова беше помолена да коментира изказването на вицепремиера Асен Василев, че позицията на президента по темата с доставките на оръжие за Украйна е „позорна”. Попитана от кого ще трябва да бъдат подавани въпросните оставки, ако се докаже скандала, Йотова каза: „От г-н Асен Василев”.

„Ако решението за това да не се заплащат на „Газпром” доставки на газ от Русия е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма, и това е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който го е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция”, каза Йотова.

Тя е категорична, че от първия Консултативен съвет по национална сигурност при президента, който беше свикан веднага след започването на войната, до днес Румен Радев не е променил позицията си по въпроса.

„Всички бяха единодушни тогава, че става дума за абсурдна война, за инвазия, за нарушен суверенитет. Тази позиция на президентската институция не се е променила до днес. Но се промениха колебливите решения и позиции на правителство, откъдето дойде и тази несигурност”, коментира Йотова.

Тя отправи и критика, че не се е провел извънредният коалиционен съвет, а същевременно утре българският министър на енергетиката ще участва на извънредна среща на министрите на енергетиката в ЕС.

„В момента имаме две коренно различни позиции – на Нинова да се подновят преговорите с „Газпром”, и на Асен Василев да се върви към алтернативни доставки”, коментира Йотова.

Тя не е изненадана от позицията на Корнелия Нинова спрямо президента. „Струва ми се, че в момента г-жа Нинова като икономически министър е коалиционен партньор на това „отроче”. Не виждам нищо лошо в тази коалиция. Още вярвам, че има бъдеще”, каза Йотова. И определи обвиненията за „синхрон с Борисов” като „невъзможни”.

„Не разглеждам хипотезата за падане на правителството”, каза Йотова. Тя не смята също, че може Корнелия Нинова да предизвика падането на това правителство.

По темата с отношенията правителството – президент, които Асен Василев оцени, че са „на най-ниската си точка”, Йотова каза, че не е съгласна с това. „Не няма проблем”, каза Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички