Сряда,

Зам.-министър: С разпита на Петков отвличат вниманието

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
258
Зам.-министър: С разпита на Петков отвличат вниманието
A
A
A

Разпитът на премиера Кирил Петков и на началничката на кабинета му Лена Бориславова няма да изнесе нищо ново. "С това се отвлича вниманието от актуалните теми в обществото", заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Той не смята, че разпитът изобщо трябва да се състои. „Те казват това, което ние всички знаем. Аз като гражданин съм радостен, че едно такова изказване на премиера изглежда да провокира прокуратурата да работи. Ако това е начинът, да им дадем възможност. Надявам се разпитът да е ефективен в тази посока”, каза Ганчев.

Според него вчерашното решение на Конституционния съд не е изненадващо. Преди ВСС да откаже да разгледа въпроса по същество, като че ли нямаше никакъв спор по отношение на тълкуването на текста от Конституцията. Сега нещата просто си дойдоха на мястото.

„Смятаме, че имаме достатъчно данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт”, уточни правосъдният заместник-министър.

Той сподели, че в момента се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите. „Те са свързани с все такива нарушения, които Конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира и да отправи искане до ВСС. Който съответно очакваме да има морала да изпълни задълженията си”, добави той.

Ганчев коментира и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, присъстват в сигналите на Министерството на правосъдието. „За мен тези казуси са известни и те са известни далеч преди някой премиер да ги каже. Ако се върнем назад, „Барселонагейт”, „Мата Хари”, та дори „Ало, Ваньо” - говорим за едно последователно действие или бездействие, които не съответстват на очакванията на обществото за разследване”, категоричен е Ганчев.

Той коментира и обвиненията на Прокуратурата, че с искането за оставка става въпрос за персонална политическа атака. „Мисля, че Министерството на правосъдието работим професионално и последователно. Ако при нас има данни за някоя от хипотезите на Конституцията, които обуславят предсрочно освобождаване на главния прокурор, не мисля, че трябва да чакаме или да отлагаме”, каза Борислав Ганчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички