Юнкер: Бойко е златното момче на България

Юнкер: Бойко е златното момче на България | StandartNews.com

Тримата първи в на ЕС - председателят на Европарламента Мартин Шулц, президентът на ЕК Жан Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск се събраха за пръв път заедно на откриването на изложбата на уникалното златно съкровище в Европарламента. Очаквано овации за събитието събра и евродепутатът Емил Радев ЕНП/ГЕРБ, който е инициатор на показването на артефактите в Брюксел.

Бойко е златното момче на България, възкликна Юнкер. "Когато говорим за Варна не мога да съм обективен. Бях във Варна, влюбих се в този град, но не знаех нищо за това злато, а сега имам парчета в джоба", похвали се още Юнкер. Това показва, че България е не само велика, но и стара нация", обърна се той към премиера.

Евродепутатът Емил Радев обеща, че до края на тази година ще бъде отново в морската ни столица, като намекна на сегашния кандидат на ГЕРБ Иван Портних да подготви събитие. Юнкер завърши словото си също толкова въодушевено: "Да живее Варна, да живее България".

Председателят на ЕП също не спести суперлативи за България. "Уникално събитие, не помня друг случай трима председатели на институции, еврокомисар и премиер да са откривали изложба", акцентира той. А както и че България и Румъния, пренадлежат към "една от най-старите и важни традиции в света. Шулц посочи че форумът е послание в борбата срещу липсата на познание. Гордея се с тази изложба!, каза Шулц.

"Народ, който цени историята си, той внимателно твори настоящето и бъдещето си", бяха думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, която също бе на откриването.

"След като Тракийското ни златно съкровище бе в Лувъра сега най-старото обработено златно съкровище, открито край Варна е в Европейския парламент. Сами видяхте, че тримата големи, председатели на парламентарни групи, евродепутатите ни от всички партии са тук. И това прави добро впечатление на европейските институции ", каза пред журналисти Борисов.

А всички официални гости получиха реплика на най-известния артефакт от уникалното ни злато. Малко по-рано по време на откриването на изложбата еврокомисарят ни Кристалина Георгиева обяви, че страната ни е на 5-то място по усвояване на европейски средства. Данните са от днес, господин премиер, обърна се към Борисов тя. "Това е показателно за капацитета на администрацията ни и може само да се радваме, защото това са свежи пари и за икономиката ни.

Ще рекламираме историята заради Емил Радев, евродепутат ЕНП/ГЕРБ

Популяризирането на българската история и туризъм може да привлече повече инвестиции. Най-известните артефакти от Варненското златно съкровище се показват в Брюксел и така се рекламира страната. Показваме емблемите на Варненското съкровище. Колкото повече разпространяваме информация за България, за нейните природни, исторически и културни дадености, толкова повече привличаме и чуждестранни инвестиции. И ние тук, българските евродепутати, сме за това – да пазим българските интересни и да успяваме да привлечем максимално чужди инвестиции като рекламираме нашата държава и нашите дадености. Запазването и популяризирането на културно-историческото наследство ще увеличи в пъти туристите към страната ни. Ние трябва силно да ценим разнообразията между народите.

България в челната петица на европроектите

Малко по-рано по време на откриването на изложбата на варненското златно съкровище еврокомисарят ни Кристалина Георгиева обяви, че страната ни е на 5-то място по усвояване на европейски средства. "Данните са от днес, господин премиер", обърна се към Борисов тя. "Това е показателно за капацитета на администрацията ни и може само да се радваме, защото това са свежи пари и за икономиката ни", допълни тя.

Влизат десетки пъти по-малко бежанци

България, в сравнение с Гърция, Италия Германия, Швеция, Швейцария, Бенелюкс, е с пъти по-малко бежанци, отколкото има тези държави, подчерта премиерът Бойко Борисов. "Нощно време вече имаме 6-10-15 средно миграционен натиск на денонощие, даде пример министър-председателят. Бях в Истанбул и видях пред какво са изправени хората там - 2 млн. бежанци са им в държавата, 66 000 бебета са се родили в Турция от бежанските лагери. Това е все едно един град, колкото Казанлък само от новородени. И пак атентати напрежение, хората стискат зъби, работят и търсят изход. И полагат огромни грижи да не дойдат на нашата граница. Много по-спокоен съм след турския премиер, защото в него видях загриженост за България, те съзнават, че ние не можем да поемем 200-300 000 души", каза още той. А след това допълни:"И самият Давотоглу ми каза - Бойко, като влязат 1 млн. жени и деца, каква армия да използваш? Това са живи хора, които бягат от бомби. И съм по-спокоен, защото веднъж виждам силна воля да продължат тази политика. И второ виждам желание в европейските институции да толерират тази воля. Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде в Истанбул, вече съм разговарял и с Доналд Туск при посещението му във Варна", каза още премиерът

"Само че който познава турския бизнес знае, че той прави милиардни проекти - тунели, магистрали. В този смисъл либерализацията на визите вкарването в списъка на трети страни, които не са членове на ЕС но са сигурни - с такива малки и символични жестове, би могло да се толерира Турция, за усилията, които полага. Ако питате чисто финансово, много по-изгодно ЕС да помага финансово на територии като Турция Ливан, отколкото да дойдат тук на наша територия", заяви Борисов. Турският премиер Ахмет Давутоглу е публикувал в профила си във Фейсбук, че България и Турция са най-свързаните държави, сподели Борисов. И припомни, че предстои откриването на нови инфраструктурни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай