Йотова се ядоса. Заканата към Македония

Има две неща, от които няма да отстъпим

Йотова се ядоса. Заканата към Македония | StandartNews.com

"България има две неща, от които няма как да отстъпи. Едното е промяната в конституцията и записването на българите в Северна Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ.

Това трябва да стане преди започването на преговорите. Второто са четирите условия, свързани с нашата история", коментира Йотова за потвърдената информация, че предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е постъпило в комисията по външна политика на българския парламент. Това каза за БТА вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще има отстъпки от страна на Република Северна Македония. Все още нямам информация докъде и как тези отстъпки са приети от нашата западна съседка". 

"Все още не съм видяла пълния текст на френското предложение. Оттук нататък то трябва да влезе като официален текст на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР). Това е предварителното заседание преди Съвета на ЕС, в който участват представители на всички 27 държави", каза още Илияна Йотова.

Йотова посочи, че трябва да бъде изчакан крайният вариант, който ще излезе от заседанието на Комитета на постоянните представители, за да не бъде коментиран въпросът само по предварителните бележки.

"Много е деликатна ситуацията. България е поставена в трудна ситуация. Всяка една излишна дума може да попречи и в едната, и в другата посока", смята Илияна Йотова.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай