Петък,

Йотова разкри сериозните проблеми пред кабинета, препоръките й

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
1792
Йотова разкри сериозните проблеми пред кабинета, препоръките й
A
A
A

Първите стъпки на правителството са неуверени, нужна е повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството, заяви в интервю за НоваНюз вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Представях си една много по-сериозна алтернатива, но трудно се случват промените в една четворна коалиция. Имам надежда в една управленска програма със срокове. Предстоят инвестиции, за мен коалицията е стабилна, колкото и трудно да се взимат решенията. Ако нещо не харесвам, това е прекалената феодализация на министерствата по партии", заяви още Йотова.

На този етап обаче, като се имат предвид кризите, кабинетът се справя сравнително добре. Илияна Йотова каза, че би искала да има повече решителност в съдебната реформа.

"Правителството има сто дни, но няма 100 шанса, то дойде на вълна от надежди, те бяха натоварени с големи очаквания от бързи промени. Трябва да сме обективни, не помня българско правителство да е разтърсвано от толкова много кризи. Има добри предложения и първи стъпки, но искаме резултати", подчерта Йотова.

"Чакам след толкова години да видя електронното правителство. Инфлацията се нуждае от по-стройна програма, която да развива бизнеса, не да чакаме на компенсации и помощи", отбеляза още вицепрезидентът.

"Опасността от глобален конфликт е най-голяма от много години насам, но надеждата идва от преговорите, които се водят в Европа. Българските институции отговориха адекватно на предизвикателството още от самото началото", смята Илияна Йотова по повод войната в Украйна.

"Няма промяна в позицията на президентството, няма разминаване, търси се как максимално да бъде защитен българския интерес, ние не трябва да изпълняваме всичко, което ни се каже", категорична е тя.

"Анексирането на Крим постави голямата тема за енергийните доставки от Русия. Сега вече се стигна до споразумение за общо закупуване на газ от различен доставчик. Днес тази стратегия е напълно възможна. България ще има много важна функция, ние имаме хранилище за втечнен газ, а седем държави от Европейския съюз нямат", отбеляза Йотова.

Тя подчерта, че Крим е анексирана територия от страна на Русия, а Румен Радев никога не е оспорвал това, репликата му е била за актуалното състояние в онзи момент.

"Учудващо е отстраняването на кадрите на служебното правителство от кабинета, но е важно да се избегне назначаването на "калинки", смята Илияна Йотова по повод рокадите в кабинета.

"Правилно е постъпил премиерът Петков да освободи Стефан Янев като министър на отбраната, защото беше ясно, че между тях е има недоверие. Янев е бил прав, да изяви позицията си открито", отбеляза тя.

Според Йотова политическият проект на Стефан Янев би получил много симпатии от много формации. Президентството обаче не се занимава с партийно строителство, подчерта тя.

"Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение", категорична бе Йотова по повод действията на руската посланичка.

"Войната е първата заплаха, втората е хуманитарната катастрофа и бежанците, как ще ги приемем и как ще се погрижим за тях - храна, медицинско обслужване, образование за децата, заетост", очерта първите задачи за управлението на страната вицепрезидентът.

За нея след това идва информационна война и търсенето на истината в нея. Следва справянето с икономическите и социалните последствия от военния конфликт.

"Не е достатъчен Планът за възстановяване, важно е да има цялостна национална програма и да се започне с най-уязвимите слоеве от населението. Съответните мерки и за малкия и среден бизнес, да заработи икономиката така, че да се преодолее цялата криза", смята Илияна Йотова.

"Нашият проект за Конституция е готов и ще го представим на парламента, но чакаме да видим и предложенията от народните представители. Целият проект не съм чела, но съм запозната с някои предложения. Имам информация и за промяна в съдебната система, но не може да се говори за промяна в държавното управление, това беше изборен похват на някои от партиите, в това няма нищо вярно", категорична е Йотова.

"Няма напрежение между Президентството и кабинета, нашата позиция е чиста и откровена. Нашата отговорност е пред българските граждани, когато виждаме проблеми, излизаме и откровено ги посочваме, ние не сме PR на правителството, нито критици", подчерта вицепрезидентът.

"Върховенството на закона, ако се спазваше в България, нямаше да има два мониторингови доклада от ЕС", заяви Йотова по повод шумните акции на МВР от последните дни и ареста на Бойко Борисов.

"От вчера има новина за разследване от европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Реторичен е въпросът защо българската прокуратура не се е занимавала с тези злоупотреби. Това е лош сигнал към Европа, проблемът е, че имаме още много да вършим", добави тя.

"Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам", каза Илияна Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички