Понеделник,

Йотова посочи пътя към истинската свобода

От: Агенция Стандарт -
Йотова посочи пътя към истинската свобода
A
A
A

„Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата накараха „лудите глави“ на Априлската епопея да се хвърлят в борбата. За да стигнеш до пътя на истинската свобода, трябва да си свободен в душата и мислите си. Много преди да паднат оковите на робството, тази свобода героите на национално-освободителното ни движение я носиха в душите и сърцата си, тя им даваше сила да се изправят пред петвековния поробител“.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Клисура, където заедно с тях участва в честването на 146-годишнината от Априлското въстание.

„Черешовото топче се превърна в символ не само на китна Клисура, а на цялата битка, на национално-освободителното движение, което е венецът на Българското възраждане и накара Европа и светът да заговорят за един малък народ в далечната и необятна Османска империя, който има право на своята свобода и самоопределение“, посочи Йотова и подчерта, че се сбъдват пророческите думи „Докато има небе над Клисура, пак ще я построим“.

„Днес почитаме саможертвата, в минутата на сведени глави се събира цялата признателност и преклонение пред тези, които дадоха най-милото – живота и младостта си. Героите на национално-освободителното движение бяха на възрастта на нашите деца – 20-30-годишни. Те имат своите имена, за нас, българите, не са просто „някакви хора“, заяви вицепрезидентът.

„Учебниците ни, много поети и писатели разказват за тези истински герои. Всички знаем описанието на Бенковски, който само с една дума можеше да поведе хиляди хора след себе си. Всички знаем за Волов – красивият, интелигентен и мълчалив юноша, чиято дума на две не ставаше. Всички знаем за Каблешков – големият организатор и героят, който предпочете смъртта пред унижението“, изтъкна в словото си Илияна Йотова.

„Преди 146 години Априлското въстание отприщи българската енергия, запали пламъка на петвековния гняв, за да го превърне в буен огън. Този буен огън издигна любовта към отечеството и саможертвата в национален идеал. Този национален идеал 146 години по-късно не е замрял. Носим го в душата си и ще го предаваме на децата си“, убедена е вицепрезидентът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички