Сряда,

Йотова: Културата е сред основните ми приоритети

От: Стандарт -
189
Йотова: Културата е сред основните ми приоритети
A
A
A

"Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие. Беше ни много трудно, но имахме подкрепата на гражданите. Оценката на нашата двойка е не толкова кой какъв е, а в добрата екипна работа и доверието, което се изгради тези 5 години", каза в "Денят започва с Георги Любенов" вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя посочи, че културата ѝ е един от основните й приоритети, като се надява с новия министър на културата да бъде постигнат пробив в това отношение.

"Разширих видимо поста на вицепрезидент, Румен Радев ми даде тежки ресори. Българският парламент беше изпразнен от всякакво съдържание в последният мандат на ГЕРБ - отнета възможност за дискусии и спорове, президентът наложи много вета на различни закони", допълни Илияна Йотова.

По думите ѝ разграждането на модела ще дойде от само себе си, чрез силните решения на сегашната управляваща коалиция, ако се управлява честно и прозрачно.

"Не мога да преценя кое по-тревожното - дали пандемията или тези огромни неравенства, този много нисък стандарт на живот на хората, които не могат да плащат сметките си. Това, което президентът представи на нашата клетва в Народното събрание, представлява Национална програма. Ще стоим на тези принципи, на които стояхме през изминалите 5 години", поясни Илияна Йотова.

Тя заяви, че силната фигура при управлението на Плевнелиев е била Маргарита Попова. Според Йотова е добре, че БСП влезе в управлението.

"Участието на БСП в коалицията ще бъде успешно, когато партията влезе със своите политики, а не с личности. Не се интересувам от отношенията Радев-Борисов или от Радев-Нинова, такъв тип сериал не ми е интересен. Не съм спокойна от това, което се случва в БСП, резултатите от изборите го показват. Дали една партия ще излезе напред зависи от нея", добави Илияна Йотова.

Тя критикува новото правителство в един аспект и призова за по-голяма подреденост в посланията и в действията.

"Нямат 100 шанса, имат 100 дни, ако ли не - тази коалиция ще се замине и ще ходим на нови избори. Трябва добрите решения да бъдат взети час по-скоро както във вътрешнополитически план, така и във външнополитически", отбеляза Илияна Йотова.

Тя коментира и отношенията Русия-НАТО и отбеляза, че Черно море трябва да остане свободна територия.

"Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни", каза още Илияна Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички